Jaaroverzicht 2024
Flevoland heeft het dit jaar moeten doen met het rechtste college ooit. Stikstofcrisis, klimaatcrisis, wooncrisis, opvangcrisis. Vervuiling, energiearmoede, koeltekloven en een verlies van het vertrouwen in de overheid. De huidige macht speelt kwartet met maatschappijontwrichtende problemen. De oplossingen liggen klaar, verstopt onder hectaren aan raaigras en dierenleed.
Voor de Partij voor de Dieren betekent dit terug naar onze roots: dierenrechten, natuur en leefomgeving onder de aandacht brengen. We hebben enkele van onze activiteiten binnen de Flevolandse Provinciale Staten op een rij gezet.
1. Een betere leefomgeving voor in het wild levende dieren
De in het wild levende dieren in Flevoland hebben het nog steeds moeilijk. Het verzorgen van een goede leefomgeving voor deze dieren is bij uitstek iets waar de Provincie grote stappen kan zetten.
Eén zo'n stap is het coördineren van wildopvang. Flevoland werkt via het Interprovinciaal Overleg (IPO) nauw samen met de andere provincies, zo ook op het gebied van natuur. Wij hebben een amendement ingediend om Flevoland binnen dit overleg op te roepen om landelijke afspraken te maken rondom de coördinatie en financiering van wildopvang en -vervoer.
Vrijwel alle paarden uit het Oostvaardersveld zijn dit jaar geslacht. Een rechterlijk bevel aan Staatsbosbeheer om de leefomgeving van deze paarden te verbeteren, heeft bij hen in plaats daarvan geleidt tot dit dodelijke resultaat. Het is echter niet de eerste keer dat paarden uit dit gebied worden geslacht. Wij hebben bovenop deze zaak gezeten om de dood van deze paarden te voorkomen. Dit hebben we zowel schriftelijk als mondelijk gedaan. Echter, het college lijkt geen enkele verantwoordelijkheid te voelen voor het welzijn of leven van de Flevolandse dieren.
Verdere acties op dit gebied:
- Bijdrage interprovinciaal ganzenplan
- Amendement Faunabeheerplannen maximaal vijf jaar
- Mondelinge vragen Mountainbikepad Roggebotzand
- Mondelinge vragen Review Oostvaardersplassen
- Amendement Zo min mogelijk verkeersslachtoffers
2. Een duurzamere, dierwaardige landbouw
Flevoland wil graag bekend staan als dé landbouwprovincie, met de vruchtbaarste landbouwgrond van Europa en een grote bijdrage aan voedselzekerheid. In 2024 heeft de provincie input gevraagd van de bewoners over een visie op landbouw. Wij zijn er echter niet gerust op dat doelstellingen rondom duurzaamheid en dierenrechten behaald gaan worden, zeker niet nadat de pot 15 miljard euro voor het Nationaal Programma Landelijk Gebiedvanuit het parlement is geschrapt.
We hebben meerdere acties ondernomen om dit toch te bewerkstelligen. Zo hebben wij Dierwaardigheid geagendeerd binnen de staten, waar onder andere Caring Farmers hun mooie toekomstbeeld hebben kunnen voorleggen aan de Statenleden.
Gekoppeld aan landbouw is er ook veel te doen rondom de wolf. Er leven sp(r)ookbeelden en hierdoor ontstaat angst. Wat de Partij voor de Dieren zijn betreft deze viervoeters juist een sleutel voor een gezonde natuur. De wolf is bijvoorbeeld het efficiëntste middel tegen de verspreiding van varkenspest. Daarbij komen wolvenaanvallen zeer weinig voor veel minder vaak dan bijvoorbeeld aanvallen door honden. Ook de aanvallen op gehouden vee staan in de schaduw van het feit dat in Nederland élke dag structureel 1.8 miljoen dieren worden vermoord door mensen, los van de vele slachtoffers van slechte zorg en ziektes. Wij vinden dat veehouders hun dieren beter dienen te beschermen, daarover stelden wij schriftelijke vragen.
Verdere acties van ons op dit onderwerp:
- Schriftelijke vragen Status Flevolands Programma Landelijk Gebied naar aanleiding van nieuw regeerakkoord
- Schriftelijke vragen Stikstofproblematiek en prioriteiten
3. Beperk de (tong)visserij
Voor iedere platvis die gevangen wordt, zullen zo'n 38 andere zeedieren het leven laten. Deze bijvangst wordt vaak niet meegerekend bij het analyseren van de effecten van de visserij. Het is dan ook niet raar dat de Verenigde Naties schat dat zo'n 70% van de visbestanden nu al overbevist zijn.
In december 2023 heeft het College van Flevoland aan de toenmalig minister van LNV gevraagd om vissers toe te staan meer tong te "oogsten". Wat ons betreft een ondenkbare keuze.
Wij hebben meermaals vragen gesteld aan het College; de visserij moet krimpen, hoe kunnen zij het verantwoorden dat ze toch nog zo veel mogelijk willen vangen?
Het korte antwoord is: onwetenschappelijke opvattingen. Zo is het college ervan overtuigd dat vissen niet lijden op het moment dat je ze uit de zee haalt.
De schriftelijke vragen zijn hier te lezen. Onze mondelinge vervolgvragen zijn hier te lezen en hier terug te kijken.
4. Een schoon milieu
We zien door het hele land heen dat de industrie van grote invloed is op onze leefomgeving. We hebben misschien geen Tata Steel fabriek in Flevoland, toch moeten we waakzaam zijn dat de sporen die we achterlaten niet schadelijk zijn voor mens en milieu.
Zo maakten wij ons grote zorgen over de bodemassen (as uit de bodem van vuilverbrandingsovens) nabij Lelystad. Deze worden hier in de open lucht, zonder bedekking, opgeslagen. Zie onze schriftelijke vragen hierover.
Andere acties op dit gebied die wij hebben ondernomen zijn:
- Mondelinge vragen PFAS Oostervaard
- Mondelinge vragen PFAS Oostervaard (vervolg)
- Amendement Inzet op krimp luchtvaart
- Schriftelijke vragen Normoverschrijding Dinoterb
Gerelateerd nieuws
Programma landelijk gebied de prullenbak in: WAT MAAKT U ONS NOU?
Geachte Minister, Afgelopen week bereikte ons via verschillende media het nieuws dat u het Nationaal Programma Landelijk Geb...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste nieuws
Nieuws