Schrif­te­lijke vragen over carbid­schieten Zeewolde


21 december 2016

De Partij voor de Dieren Flevoland wil dat het carbidschieten in Zeewolde wordt verboden. De gemeente Zeewolde heeft het evenement toegestaan op zo’n 100 meter afstand van een beschermd natuurgebied. De extreem harde knallen zorgen voor verstoring van dieren in dit Natura2000-gebied en dit is volgens de Partij voor de Dieren in strijd met de Natuurbeschermingswet. Fractievoorzitter Leonie Vestering stelde hierover vandaag schriftelijke vragen.

Bij carbidschieten worden melkbussen afgesloten met een bal, die er vervolgens met een luide knal wordt afgeschoten en meters verder terecht komt. Het geluid kan hierbij oplopen tot wel 110 dB, wat vergelijkbaar is met de geluidssterkte van een rockconcert. Vanwege dit enorme lawaai zijn er regelmatig protesten tegen carbidschieten.

In Zeewolde is carbidschieten een jaarlijkse traditie. Het evenement wordt dit jaar gehouden binnen een straal van 100 meter van het Wolderwijd. Dit is een Natura2000-gebied en mag volgens de Natuurbeschermingswet niet verstoord worden. “Onderzoek wijst uit dat geluid van deze sterkte tot wel 3 kilometer omtrek een verstorend effect hebben op bijvoorbeeld vogels,” aldus Leonie Vestering “Het is dan ook echt onverantwoord dat er zoveel lawaai plaats zal vinden bij dit kwetsbare gebied.”

Ook stelt de fractie vragen over het risico op een verdere uitbraak van de vogelgriep wanneer watervogels in de omgeving van het gebied waar vogelgriep is uitgebroken, worden verstoord door carbid en vuurwerk. Om dezelfde reden is op dit moment de jacht landelijk aan banden gelegd. “Natuurlijk gunnen wij iedereen de mogelijkheid om zijn of haar traditie te vieren en het nieuwe jaar in te luidden, maar niet ten koste van dier en natuur” aldus Vestering.

De schriftelijke vragen zijn hier te vinden:

Gerelateerd nieuws

Leonie Vestering kandidaat Tweede Kamerverkiezingen

De leden van de Partij voor de Dieren hebben zondag tijdens het landelijk congres Leonie Vestering uit Almere gekozen als kan...

Lees verder

Reactie op initiatiefvoorstel OVP van VVD en SGP

Het plan van de SGP en de VVD om het aantal grote grazers terug te dringen in de Oostvaardersplassen en het beheer van het na...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws