Over­winning voor de zwanen


21 september 2016

De ontheffing die eind maart werd verleend om knobbelzwanen te mogen afschieten, is ingetrokken. Dat maakte gedeputeerde Stuivenberg woensdag bekend. De Partij voor de Dieren reageert verheugd, omdat het leven van vele zwanen hiermee is gered.

Eind maart werd de door de Faunabeheereenheid aangevraagde ontheffing goedgekeurd. Hiermee zouden de knobbelzwanen gedood mogen worden met als doel schade aan gewassen te beperken.

De schade is echter afgenomen, zo blijkt uit cijfers van BIJ12. In 2015 is er zelfs géén schade gemeld. Dit terwijl er niet gejaagd mocht worden, omdat ook de vorige ontheffing ingetrokken moest worden. Daarbij waren de aangedragen vier meldingen – uit 2012, 2013 en 2014 samen - ongeldig, zo blijkt uit de Schriftelijke Vragen die de Partij voor de Dieren in mei hierover stelde.

“We zijn ontzettend blij, maar niet verbaasd. Er stonden veel fouten in de ontheffing.” aldus Leonie Vestering, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, “In 2015 waren er geen schades. Wat wil je nog meer?”

Door de ontheffing zijn gelukkig nog geen dieren gedood, maar dat was in eerdere situaties wel anders. Bij de vorige ontheffing (eind 2014) werden er al zwanen gedood, terwijl de bezwaarprocedure nog liep. Ook deze ontheffing werd uiteindelijk ingetrokken. Ditzelfde was het geval bij de ontheffing voor de jacht op grauwe ganzen uit 2015. Deze bleek ook niet te voldoen aan de Flora- en faunawet en werd vernietigd. De dieren waren helaas al gedood.

Gedeputeerde Arie Stuivenberg trekt niet alleen de ontheffing in, ook heeft hij in reactie op de Mondelinge Vragen van de Partij voor de Dieren tijdens PS toegezegd te zullen onderzoeken hoe dit tot drie keer toe zo mis heeft kunnen gaan.

Gerelateerd nieuws

OMFL aan de slag met eiwittransitie

Naar aanleiding van onze motie ‘Aandacht voor eiwittransitie’ heeft de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland ons uitgenodigd vo...

Lees verder

Wanhoop nabij voor zieke egels

Afgelopen maand heeft de egelopvang Stichting Egelbescherming uit Huizen een opnamestop moeten instellen voor egels uit Flevo...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws