Wanhoop nabij voor zieke egels


26 oktober 2016

Afgelopen maand heeft de egelopvang Stichting Egelbescherming uit Huizen een opnamestop moeten instellen voor egels uit Flevoland. Twee andere opvangcentra gingen ze al voor en daarmee wordt een schrijnend probleem zichtbaar voor egels.

Flevoland heeft als enige Nederlandse provincie geen opvang voor in het wild levende dieren. Daardoor werden egels steevast naar opvangcentra buiten de provincie gebracht. Maar nu die financieel niet meer kunnen rondkomen en geforceerd worden te sluiten, ontstaat er een zorgelijke situatie voor de egel. Het is wachten tot ook het laatste opvangcentrum de druk niet meer aan kan en de egels niet meer gered kunnen worden.

Wanneer een opvangcentrum een opnamestop instelt of de deuren moet sluiten, worden de egels naar een volgend centrum gebracht. Door deze extra egels neemt de druk voor de vrijwilligers –die al dagen van 14 tot 16 uur maken- toe. Ze raken ziek en omdat de meeste opvangcentra geen of te weinig betaalde medewerkers in dienst hebben, is er al gauw niet voldoende zorg voor de egels. Het opvangcentrum kan dan niet anders meer dan beslissen een opnamestop in te stellen.

Volgens de Partij voor de Dieren is dit een verantwoordelijkheid van provincie Flevoland. Tijdens Provinciale Staten dienen de Partij voor de Dieren en GroenLinks gezamenlijk een motie vreemd aan om te kijken welke rol de provincie kan spelen in de oplossing van dit schrijnende probleem, zowel op korte als op lange termijn.

Gerelateerd nieuws

Overwinning voor de zwanen

De ontheffing die eind maart werd verleend om knobbelzwanen te mogen afschieten, is ingetrokken. Dat maakte gedeputeerde Stui...

Lees verder

Leonie Vestering kandidaat Tweede Kamerverkiezingen

De leden van de Partij voor de Dieren hebben zondag tijdens het landelijk congres Leonie Vestering uit Almere gekozen als kan...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws