Jacht op wasbeer en wasbeerhond
Indiendatum: 31 okt. 2023
Geachte voorzitter van de Provinciale Staten,
Overeenkomstig artikel 23, lid 1 en 2 van het Reglement van Orde stelt de fractie van de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over de voorgenomen jacht op de wasbeer en wasbeerhond.
Uit een artikel, welke gepubliceerd door Omroep Flevoland is op 22 oktober 2023 blijkt dat de provincie opdracht heeft gegeven aan jagers om wasberen en wasbeerhonden af te schieten of te vangen.
Wij stellen de volgende vragen aan het college van GS:
1. Kan GS de informatie in het artikel van OFL bevestigen dat de Provincie Flevoland inderdaad opdracht heeft gegeven tot het afschieten of vangen van de wasbeer en de wasbeerhond? Zo ja, kan GS aangeven op basis hiervan zij de noodzaak ziet om hiertoe over te gaan?;
2. Kan GS in het verlengde hiervan aangeven wat de bestemming gaat zijn van de gevangen wasberen en wasbeerhonden? Zo nee, waarom niet?
3. Kan GS nadere informatie verstrekken over de hoeveelheid wasberen en wasbeerhonden welke zijn waargenomen in het afgelopen jaar in de Provincie Flevoland? Zo nee, waarom niet?
4. Kan GS nadere informatie verstrekken over hoe vaak in deze gevallen er meldingen zijn geweest van zogenoemde ‘overlast’ of schade door deze dieren? Zo nee, waarom niet?
5. Is GS het met de Partij voor de Dieren eens dat afschot en afvangen van deze dieren de oorzaak van het probleem niet wegneemt, maar alleen maar zorgt voor een toename van het aantal dieren, doordat de voorplanting toeneemt, zoals we bijvoorbeeld zien in buurland Duitsland? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke informatie baseert GS zich?
6. Is GS het met de Partij voor de Dieren eens dat het uitroeien van de wasberen en wasbeerhonden – los van de wenselijkheid en ethische kant ervan – dan ook onmogelijk is?
7. Is GS het met de Partij voor de Dieren eens dat het veel beter zou zijn om te kijken naar preventieve maatregelen om vestiging van exoten in onze provincie te voorkómen (zoals het verbinden van de natuur, het herstellen van het natuurlijk evenwicht en daarmee dus ook het creëren van natuurlijke vijanden van deze exoten) in plaats van deze dieren te bestrijden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, is GS bereid om op korte termijn met een plan naar Provinciale Staten te komen waarin preventieve maatregelen zijn opgenomen ten aanzien van de vestiging en uitbreiding van exoten, zoals wasbeer en wasbeerhond en waarbij geen afschot hoeft plaats te vinden?
8. Is GS bereid om een actieve rol te spelen in de communicatie en lobby richting Europa en een voortrekkersrol te pakken in preventieve maatregelen in plaats van de kogel om de vestiging en uitbreiding van exoten te voorkomen? Zo nee, waarom niet?
Indiendatum:
31 okt. 2023
Antwoorddatum: 22 nov. 2023
1. Kan GS de informatie in het artikel van OFL bevestigen dat de Provincie Flevoland inderdaad opdracht heeft gegeven tot het afschieten of vangen van de wasbeer en de wasbeerhond? Zo ja, kan GS aangeven op basis hiervan zij de noodzaak ziet om hiertoe over te gaan?
Antwoord:
De Provincie Flevoland heeft aan de Faunabeheereenheid Flevoland opdracht gegeven voor het beperken van de omvang van de populaties wasbeer en wasbeerhond (marterhond) in de provincie Flevoland. Het besluit staat op overheid.nl. Hier staat ook de link naar de gegeven opdracht, met daarin de onderbouwing. Deze opdracht voert de taak uit die voortkomt uit de EU-Verordening betreffende de preventie en beheersing van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten, welke is opgenomen in de nationale wetgeving (Wet natuurbescherming) en vanaf 1 januari in de Omgevingswet). De opdracht is gegeven in het belang van de bescherming van de biodiversiteit en in het belang van de volksgezondheid.
Voor alle soorten op de Unielijst heeft de NVWA factsheets gemaakt, waarin de risico’s van de verspreiding van de soorten worden onderbouwd. Een link naar de betreffende factsheets van de NVWA treft u hieronder aan.
Wasbeer I Risicobeoordeling I NVWA
Wasbeerhond I Risicobeoordeling I NVWA
2. Kan GS in het verlengde hiervan aangeven wat de bestemming gaat zijn van de gevangen wasberen en wasbeerhonden? Zo nee, waarom niet?
Antwoord:
GS kan niet aangeven wat de bestemming gaat zijn van de gevangen wasberen en wasbeerhonden. Degene die de wasberen/wasbeerhonden vangt heeft de keuze om de dieren te doden of onder te brengen in een daarvoor geschikte opvanglocatie. Het weer loslaten is niet toegestaan.
3. Kan GS nadere informatie verstrekken over de hoeveelheid wasberen en wasbeerhonden welke zijn waargenomen in het afgelopen jaar in de Provincie Flevoland? Zo nee, waarom niet?
Antwoord:
ja, in de periode 1-11-2022 tot 1-11-2023 zijn er volgens waarneming.nl 8 waarnemingen van wasbeerhonden (waarvan 4 verkeersslachtoffers) en één onzekere waarneming van een Wasbeer. De Wasbeerhond heeft zich voortgeplant in de Noordoostpolder in 2023 bij de Rotterdamse Hoek. Hier zijn verschillende jonge dieren waargenomen.
4. Kan GS nadere informatie verstrekken over hoe vaak in deze gevallen er meldingen zijn geweest zogenoemde 'overlast' of schade door deze dieren? Zo nee, waarom niet?
Antwoord:
Zoals u uit het besluit en het Uitvoeringsprogramma invasieve exoten Flevoland kunt opmaken is het besluit niet verleend ter voorkoming van overlast. In 2023 is er wel een melding geweest uit de Noordoostpolderwaarde Wasbeerhond nesten van weidevogels leeghaalde. Landelijk is afgesproken om dieren te laten onderzoeken in het kader van de verspreiding van dierziektes.
5. Is GS het met de Partij voor de Dieren eens dat afschot en afvangen van deze dieren de oorzaak van het probleem niet wegneemt, maaralleen maar zorgt vooreen toename van het aantal dieren, doordat de voorplanting toeneemt, zoals we bijvoorbeeld zien in buurland Duitsland? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke informatie baseert GS zich?
Antwoord:
Nee. Ter illustratie: de muskusrattenbestrijding heeft laten zien dat met een goede aanpak populaties wel degelijk gereduceerd kunnen worden.
6. Is GS het met de Partij voor de Dieren eens dot het uitroeien van de wasberen en wasbeerhonden - los van de wenselijkheid en ethische kant ervan - dan ook onmogelijk is?
Antwoord:
Nee, zolang we vaste vestiging van de soort kunnen voorkomen, heeft de huidige aanpak zeker zin. Wanneer we nu niets doen zal met name de schade aan de biodiversiteit toenemen en is er ook een verhoogde kans op de verspreiding van dierziektes.
7. Is GS het met de Partij voor de Dieren eens dot het veel beter zou zijn om te kijken naar preventieve maatregelen om vestiging van exoten in onze provincie te voorkómen (zoals het verbinden van de natuur, het herstellen van het natuurlijk evenwicht en daarmee dus ook het creëren van natuurlijke vijanden van deze exoten) in plaats van deze dieren te bestrijden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, is GS bereid om op korte termijn met een plan naar Provinciale Staten te komen waarin preventieve maatregelen zijn opgenomen ten aanzien van de vestiging en uitbreiding van exoten, zoals wasbeer en wasbeerhond en waarbij geen afschot hoeft plaats te vinden?
Antwoord:
GS is het deels eens met deze stelling. Natuurlijk moeten we ook voorkomen dat invasieve exoten onze provinciegrens over komen. In IPO verband is er dan ook regelmatig overleg over maatregelen door andere provincies. Alle provincies hebben ondertussen een uitvoeringsprogramma voor de bestrijding van invasieve exoten.
8. Is GS bereid om een actieve rol te spelen in de communicatie en lobby richting Europa en een voortrekkersrol te pakken in preventieve maatregelen in plaats van de kogel om de vestiging en uitbreiding van exoten te voorkomen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord:
Nee, de provincie voert de taak uit die voortkomt uit de nationale wetgeving (Wet natuurbescherming). Die stelt dat de provincie verantwoordelijk is voor de bestrijding van de invasieve exoten. Het aankaarten van welke soorten er wel/niet op de Unieliist bij of af zouden moeten is een taak van de Minister van LNV. De minister kan de gewenste wijzigingen voor de lijst vanuit Nederlands perspectief opperen. Hier ligt geen taak voor de provincie.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Flevolands Programma Landelijk Gebied
Lees verderVangstbeperking Tongvisserij
Lees verder