WOB-verzoek over afschot gezonde dieren in Oost­vaar­ders­plassen


10 september 2018

Lelystad, 10 september 2018 – Fractievoorzitter Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren Flevoland heeft een WOB-verzoek ingediend om alle correspondentie van Gedeputeerde Staten over het voorgenomen afschotbeleid in de Oostvaardersplassen te krijgen. Het verzoek komt nadat gedeputeerde Hofstra vorige week niet wilde ingaan op de bewering van Vestering dat vanaf 12 september zou worden begonnen met afschot van edelherten en konikpaarden in de Oostvaardersplassen.

In juli besloot Provinciale Staten – ondanks fel protest van de Partij voor de Dieren en GroenLinks – dat het aantal grote grazers drastisch omlaag moet. Hofstra gaf tijdens de vergadering van de commissie Duurzaamheid op 5 september aan dat Gedeputeerde Staten nog geen besluit heeft genomen over de datum waarop het afschieten van gezonde dieren begint. De gedeputeerde kon ook niet toezeggen dat niet wordt begonnen met afschieten voordat de commissie op 26 september gaat vergaderen over de uitkomsten van onderzoeken naar alternatieven voor het reguleren van het aantal grote grazers.

Vrijdag kwam de gedeputeerde toch met een garantie dat niet wordt begonnen met afschot voor deze uitkomsten zijn besproken. Voor de Partij voor de Dieren is dit niet voldoende. Vestering wil weten of het college van plan was op 12 september te beginnen met afschot. “Dan was er niet de mogelijkheid om naar de rechter te stappen terwijl er ondertussen wel dieren werden afgeschoten.” Met het WOB-verzoek wil Vestering de waarheid boven tafel krijgen. “Ik wil ieder gespreksverslag, ieder bonnetje, ieder telefoongesprek en ieder whatsappje dat gestuurd is.”

De Partij voor de Dieren meent dat het doden van grote aantallen gezonde edelherten in de Oostvaardersplassen niet mag volgens dier- en natuurbeschermingsrecht. Door de startdatum en de ontheffing voor afschot geheim te houden, wordt de gang naar de rechter belemmerd. Dieren zouden daardoor onrechtmatig gedood worden. De provincie Flevoland is in de afgelopen jaren met regelmaat teruggefloten omdat haar ontheffingen voor het doden van dieren onrechtmatig verleend waren. Ondertussen waren er al wel dieren gedood.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Provincie neemt barbaars advies van Van Geel over

Lelystad, 12 juli 2018 – Provinciale Staten hebben ingestemd met het voorstel van Gedeputeerde Staten om het adviesrapport va...

Lees verder

Geen antwoord op mondelinge vragen Partij voor de Dieren over Oostvaardersplassen

Lelystad, 26 september 2018 – Woensdag besprak de commissie Duurzaamheid verschillende rapporten in het kader van de voorgeno...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws