Vossen de dupe van slecht hekwerk vrije uitloop kippen­boer­de­rijen


17 maart 2017

Lelystad – Uit onderzoek van Stichting Dierbaar Flevoland blijkt dat deugdelijk hek- of rasterwerk bij Freilandkippenbedrijven vaak ontbreekt waardoor vossen eenvoudig kippen kunnen vangen. Het welzijn van zowel kippen als vossen komt hierdoor in het gedrang. De Partij voor de Dieren heeft hierover schriftelijke vragen ingediend.

In december verleende de provincie een ontheffing voor het doden van vossen met geweer en kunstlicht. De ontheffing is geldig in een straal van 5 kilometer rond bedrijven die voldoen aan de gestelde voorwaarden. Nu blijkt dat veel van de boerderijen nog steeds het vereiste hekwerk hebben gerealiseerd, vraagt de Partij voor de Dieren aan de provincie om de ontheffing in te trekken.

Volgens Stichting Dierbaar Flevoland voldoen zeker 12 van de 17 Freiwaldboerderijen in Flevoland niet aan de minimale eisen die de provincie stelt aan het hekwerk. Daarbij zijn ze vaak in slechte staat en vormen daardoor geen barrière meer voor de vos. Wanneer hierin geïnvesteerd wordt, zal het dierenwelzijn op veel vlakken verbeteren van zowel kippen als vossen en voorkomt het daarbij de nachtelijke verstoring van beschermde dieren die in de omgeving voorkomen. De kosten voor het plaatsen van een goed hek zijn in twee tot vier jaar terugverdiend doordat de schade zal verminderen.

Voor de beoordeling van de ontheffing bracht Gedeputeerde Staten samen met Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren een bezoek aan een Freilandkippenbedrijf. Ook hier bleek dat er geen fatsoenlijk hekwerk aanwezig was om de kippen te beschermen en de vossen buiten het bedrijf te houden (zie foto). “Je kunt het de vossen niet kwalijk nemen dat ze een kip opeten wanneer deze eenvoudig te vangen is. Zo’n probleem los je niet op met een geweer, maar met een hek.” aldus Vestering.

De PvdD vindt het ook belangrijk dat de provincie kijkt wat de resultaten zijn van een serieus hekwerk. “Het kan goed zijn dat een ontheffing helemaal niet nodig is, omdat er geen schade meer is.” aldus Vestering, “Dat die toch op voorhand is verleend, is op z’n zachtst gezegd vreemd.”

In de afgelopen drie jaar zijn ontheffingen voor het doden van dieren regelmatig door de rechter vernietigd of op andere manieren ongeldig verklaard. De Partij voor de Dieren zet zich in voor verbetering van het beoordelingsproces door de provincie als het gaat om het doden van dieren, zodat grauwe ganzen, knobbelzwanen, vossen en andere dieren geen slachtoffer meer worden van onzorgvuldige besluitvorming.

Gerelateerd nieuws

Stem buiten het hokje

Ik had tot een paar jaar geleden nooit gedacht dat ik zelf iets in de politiek zou gaan betekenen. Politiek was voor saaie m...

Lees verder

Gedeputeerde excuseert zich voor verkeerd informeren Staten

Gepaard met een excuses gaf gedeputeerde Rijsberman woensdagmiddag aan dat de lijst met diersoorten die verstoord mogen worde...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws