Partij voor de Dieren vraagt om provin­ciale enquête over afschot edel­herten in Oost­vaar­ders­plassen


252 gedode edel­herten op één dag

24 mei 2019

De Partij voor de Dieren zal vragen om een provinciale enquête over het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen, specifiek over het afschot op 25 januari 2019. Op die dag werden er veel meer edelherten afgeschoten dan op andere dagen. De Partij voor de Dieren vertrouwt de uitleg die het college van Gedeputeerde Staten heeft gegeven over het afschot op deze dag niet en wil de onderste steen boven.

Op 25 januari hebben 252 edelherten in de Oostvaardersplassen de kogel gekregen van de provincie. Dit aantal gedode edelherten ligt veel hoger dan op andere dagen. Vorige week vroeg fractievoorzitter Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten hoe het komt dat er op een dag zo veel edelherten werden afgeschoten. Was er sprake van drijfjacht of is er gebruik gemaakt van een vangkraal?

De verantwoordelijke gedeputeerde stelt nu dat het op die dag koud was en dat de dieren daardoor goed benaderbaar waren voor de jagers. Vestering trekt deze beantwoording in twijfel. "Edelherten zijn hele intelligente dieren. Op het moment dat er zoveel schoten worden gelost, gaan ze vluchten en blijven ze echt niet staan. Het had gesneeuwd die dag, maar ze waren niet bevroren", aldus Vestering.

Ook blijven de vragen over drijfjacht en gebruikmaking van een vangkraal onbeantwoord. De Partij voor de Dieren zal daarom vragen om een provinciale enquête naar de gang van zaken op 25 januari. Op die manier hoopt Vestering de feiten boven tafel te krijgen

Video: Omroep Flevoland

Je moet eerst cookies accepteren voordat je deze video kunt bekijken

Wij staan voor:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws