‘Gei­ten­stop’ provincie: goed nieuws!


Geen nieuwe geiten­hou­de­rijen in Flevoland

10 juli 2019

Lelystad, 10 juli 2019 – Woensdag hebben Provinciale Staten van Flevoland een ‘geitenstop’ ingesteld voor de gehele provincie. Hierdoor kunnen er geen nieuwe geitenhouderijen vestigen in Flevoland en kunnen bestaande veehouderijen minder eenvoudig uitbreiden. De Partij voor de Dieren is blij met deze maatregel.

Met de geitenstop sluit de provincie zich, als gevolg van een motie van D66, PvdA en Partij voor de Dieren, aan bij een aantal andere provincies die deze maatregel al hadden genomen. Reden voor de geitenstop zijn de gezondheidsrisico’s van geitenhouderijen voor de omgeving: verminderde longfunctie van omwonenden en risico op longontsteking. Denk daarnaast ook aan de Q-koorts-epidemie (2007-2010), met 95 doden als gevolg en nog altijd ernstig zieken. Door toepassing van het zogenaamde voorzorgsbeginsel hoopt de provincie een nieuwe epidemie te voorkomen. Dat is uiteraard iets waar de Partij voor de Dieren achter staat, zeker ook in relatie tot dierenwelzijn. Bij de Q-koorts-epidemie werden namelijk tienduizenden dieren gedood om verspreiding te voorkomen.

Wat de Partij voor de Dieren minder blij stemt is dat de meeste andere partijen in Provinciale Staten slechts zorg dragen voor het welzijn van de mens. Ook de nieuwe coalitie van VVD, GroenLinks, CDA, PvdA, CU en D66 blijft gewoon achter de vee-industrie staan. Hierdoor blijven miljoenen dieren als kippen, koeien, kalkoenen, eenden en varkens opgesloten zitten in hokken om te worden uitgebuit en geslacht. Ook bij deze veehouderijen bestaan er reële risico’s op epidemieën door de grote schaal waarop de dieren worden gehouden.

Fractievoorzitter Leonie Vestering: “Bedrijven die mensen ziek maken en dieren leed toebrengen kunnen nooit deel uitmaken van een gezonde en duurzame landbouw, in het belang van ieders toekomst.” De Partij voor de Dieren blijft daarom strijden voor een einde aan de vee-industrie, voor dierenwelzijn, volksgezondheid en klimaat.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vraagt om provinciale enquête over afschot edelherten in Oostvaardersplassen

De Partij voor de Dieren zal vragen om een provinciale enquête over het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen, spe...

Lees verder

Partij voor de Dieren doet aangifte tegen staatsbosbeheer

Tijdens de bloedhete zomer, waarin hitterecords worden gemeten, houdt Staatsbosbeheer Konikpaarden in een vangkraal zonder ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws