Vragen­half­uurtje 13 december: Jacht op wasbeer en wasbeerhond


Vragen­half­uurtje 13 december 2023 - Jacht op wasbeer en wasbeerhond

14 december 2023

Als vervolg op schriftelijke vragen 31 oktober 2023: Partij voor de Dieren | Jacht op wasbeer en wasbeerhond. Terug te kijken via: Provinciale Staten 13 december 2023 15:30:00, Provincie Flevoland

  1. Volgens de antwoorden op onze schriftelijke vragen van 31 oktober is in het belang van de bescherming van de biodiversiteit en de volksgezondheid aan Faunabeheereenheid Flevoland opdracht gegeven voor het beperken van de omvang van de populaties wasbeer (1 waarschijnlijke waarneming) en wasbeerhond (8 waarnemingen). Voor wat betreft wasberen blijkt uit de risicobeoordeling dat: ‘de effecten met betrekking tot veterinaire risico’s, economische schade en ecosysteemschade gering zijn.’ Ook bij wasbeerhonden wordt volgens de risicobeoordeling ‘zijn invloed op de biodiversiteit ingeschat als beperkt. Daarbij wordt voor wasbeerhonden geschreven dat: ‘De mogelijkheden om wasbeerhonden effectief te bestrijden beperkt zijn. De bestrijding die vanaf het begin van de kolonisatie in Duitsland is toegepast, heeft de verdere verspreiding van de wasbeerhond niet merkbaar verminderd en heeft geen invloed op de voorjaarsstand.’ Wij vatten deze informatie samen als: het risico op problemen is beperkt. Daarnaast levert het afschieten weinig op voor de ontwikkeling van het aantal dieren.
    Kan gedeputeerde in Jip-en-Janneketaal aan de inwoners van Flevoland uitleggen waarom er dan toch geschoten moet worden op deze dieren? En kan gedeputeerde aangeven of hij het met de Partij voor de Dieren eens is dat je veel meer kan bijdragen aan de biodiversiteit door de intensieve landbouw te stoppen en versnipperde natuur te verbinden, dan door een enkele ‘exoot’ af te schieten?
  2. Het wordt aan de bestrijder overgelaten of een wasbeer doodgemaakt, dan wel ergens ondergebracht wordt. Kan de gedeputeerde toelichten waarom er niet voor gekozen is om de wasbeer of wasbeerhond naar een opvanglocatie te laten brengen?
  3. Ziet de gedeputeerde een rol voor de provincie bij het mogelijk maken en eventueel financieren van opvang voor gevangen wasberen en wasbeerhonden? En zo ja, welke rol?
  4. In het antwoord op de SV wordt verwezen naar de bestrijding van muskusratten als positief voorbeeld van een succes. Hoe kijkt de gedeputeerde naar het feit dat er jaarlijks landelijk meer dan 30 miljoen euro wordt uitgegeven aan de bestrijding van muskusratten, er meer dan 100.000 gedood worden terwijl het ervaren probleem blijft bestaan? Wat is hier het succes?

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Reactie concept Flevolands Programma Landelijk Gebied

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Doe mee Doneer