Reactie concept Flevo­lands Programma Landelijk Gebied


23 juni 2023

De Partij voor de Dieren ziet dat er van alles gebeurt in de provincie. Door ondernemers, kennisinstellingen en ook de provincie zelf is hierbij betrokken. Dat is mooi en dat is belangrijk. Toch zijn wij teleurgesteld in het conceptprogramma dat voorligt, net als in het coalitieakkoord trouwens.

Wij geloven namelijk dat op een gegeven moment de overheid, in dit geval de provincie, richting moet aan durven geven. Uiteraard is verandering moeilijk. Maar als wij de verandering niet sturen, zal de verandering ons verdere leven bepalen.

Ten eerste wat opmerkingen over de omgang met water: de toon van de analyses rondom de kaderrichtlijn water en het waterbeheerprogramma is onzeker. Er wordt vooral gewezen naar allerlei onzekerheden en naar allerlei factoren waar de provincie geen invloed op heeft. Maar feit is dat er niet voldaan lijkt te gaan worden aan de doelen rondom ‘gewasbeschermingsmiddelen en prioritaire stoffen'. Anders gezegd: feit is dat we moeten leren leven met teveel en steeds meer GIF in ons water. Dit is een gevaar voor ons als mens want het wordt in verband gebracht met relatief onschuldige huidirritatie tot aan onder andere neurologische aandoeningen en kanker. Hiermee bedreigt de vergrijzing van ons water ook de agrarische sector. Een overheid waar ik vertrouwen in kan hebben, geeft prioriteit aan zo'n soort opgave. Die legt per direct strenge beperkingen op aan het gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen.

Voorzitter, ik moet zeggen dat het best balen is. Al 20 jaar bestaat de Partij voor de Dieren en in plaats van een nieuw, fris verhaal, moet ik hetzelfde verhaal hier houden als de afgelopen decennia. Omdat de GS die ene oplossing, die ene heilige graal/heilige huisje maar niet durft om te trappen. Ondanks een eindeloze reeks aan problemen: allerlei uitstoot, slechte waterkwaliteit met steeds meer gif, een uitgeputte bodem, voedselverspilling, zoönosen (waar is het woord vogelgriep in dit plan?!), uitputting van natuurlijke hulpbronnen, achteruitgang van de biodiversiteit en GA ZO MAAR DOOR. Nog steeds durft GS niet te zeggen dat de enige oplossing die op zoveel vlakken impact kan maken is het verminderen van het aantal dieren in de vee-industrie.

Behalve dan in de Noordoostpolder, waar zowat de hele oplossing van het stikstofprobleem gezocht wordt. Tegelijkertijd wordt lokaal zelfs voorgesteld om het aantal gehouden dieren per bedrijf te verhogen of om bedrijven uit andere provincies naar Flevoland te verplaatsen.

In plaats van het verminderen van het aantal dieren, levende en voelende individuen, blijft ingezet worden op allerlei onderzoeken en technologische innovaties. En voorzitter, het spijt me dat ik het moet zeggen, ik ben normaal niet zo van de krachttermen, maar dit is toch echt ONTZETTEND DOM. Waar op de ene pagina van het FPLG nog wordt geschreven dat het ‘hoogst onzeker’ is dat door middel van technologische innovaties de doelen op het gebied van broeikasgassen worden behaald, , wordt er toch ingezet op deze technologische innovatie in plaats van een gezond systeem door middel van krimp. Dit is helemaal bizar aangezien de eerdergenoemde problemen zoals uitstoot, waterkwaliteit, uitgeputte bodem, en achteruitgang in biodiversiteit de agrarische sector enorme parten speelt. Als grote stappen worden genomen om het aantal dieren en de hoeveelheid gif te verminderen, kunnen boeren weer ademhalen en zich inzetten voor een duurzame ontwikkeling van Flevoland.

Onze oproep aan GS en aan de statenleden is om in te zetten op onze goede positie als koploper in de plantaardige eiwittransitie. Zet subsidies hiervoor in. Betrek koplopers bij beleid. Geef agrariërs een rol in het natuurbeheer. Geef terug aan de natuur. Handhaaf op vergunningloze ondernemers. Investeer in onderzoek naar plantaardige reststromen om de bodem te voeden. En vooral: verminder zo snel mogelijk het aantal dieren, want dat is een mes dat aan zóveel kanten snijdt. Heb de durf om te vernieuwen en de grenzen van het natuurlijk fundament te respecteren. Want we kunnen nu nog kiezen..

Interessant voor jou

Coalitieakkoord 2023-2027

Lees verder

Vragenhalfuurtje 13 december: Jacht op wasbeer en wasbeerhond

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Doe mee Doneer