Vervolg­vragen beant­woording schrif­te­lijke vragen stop­zetten NPLG


Indiendatum: 2 okt. 2024

Geachte voorzitter,

Overeenkomstig artikel 23, lid 1 en 2 van het Reglement van Orde stellen de fracties van D66, Partij voor de Dieren en SP de volgende schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten met betrekking tot de beantwoording Statenvragen PvdD,D66,SP-stopzetten NPLG, verzonden op 24 september 2024.

Uw beantwoording op Vraag 1.

“Het niet beschikbaar komen van het transitiefonds kan tot gevolg hebben dat het langer duurt voordat de ambities gerealiseerd worden”. Het besluit dat het NPLG vervalt is weliswaar nog niet officieel, maar D66 is graag voorbereid op het scenario waarin dat wel gebeurt.

Vraag 1:. Komen de genoemde deadlines voor de doelstellingen in gevaar als er geen bijdrage komt van het Rijk voor de uitvoering van het FPLG? Zo ja, zijn er nieuwe deadlines? Kunt u ons daarover informeren? Zo nee, waarom niet?

U stelt dat het regeerprogramma duidelijkheid zal geven, maar dat de troonrede en de begroting nog geen verdere duidelijkheid hebben gegeven.

Vraag 2: Welke verduidelijking over de impact van het vervallen van het NPLG heeft het college gededuceerd uit het regeerprogramma?

In het position paper van het IPO geeft u aan dat: ”De afgelopen jaren is veel tijd en geld geïnvesteerd in gebiedsprocessen. Dit heeft bij gebiedspartners ook verwachtingen gewekt. Er is snel duidelijkheid nodig over de vraag hoe we de grote opgaven in het landelijk gebied in samenhang oppakken.”

Vraag 3: Heeft u met dit Regeerprogramma nu de duidelijkheid die u en de betrokken stakeholders nodig hebben over de grote vraag hoe we deze grote opgaven in samenhang oppakken?

Vraag 4: Zo ja, zou u voor PS uiteen willen zetten hoe de grote opgaven nu in samenhang worden opgepakt? Zo nee, kunt u aangeven waar voor u nog onduidelijkheden zitten en welke stappen u gaat zetten om de benodigde duidelijkheid te krijgen en welk tijdspad u hierbij noodzakelijk acht in het licht van de noodzaak om snel duidelijkheid te krijgen?

Beantwoording vraag 2 en 3

De beantwoording zoals gegeven onder het kopje Antwoord op vraag 2 en 3, is geen antwoord de vragen 2 en 3 uit de eerder gestelde vragen.

Vraag 5: Er is in de afgelopen jaren veel tijd en moeite gestoken in het opstellen van een Flevolands Programma Landelijk Gebied (FLPG). Zowel bestuurlijk, ambtelijk maar zeker ook door de inwoners en agrariërs van Flevoland. Wat zijn de totale kosten die tot nu toe gemaakt zijn door provincie Flevoland en haar partners voor het ontwikkelen van het FPLG?

Verduidelijking bij vraag 5:

We ontvangen graag een specificatie van de door de provincie Flevoland gemaakte kosten gerelateerd aan de totstandkoming van het FPLG. Daarnaast ontvangen wij graag inzicht in de (tijds)investeringen die onze partners hebben gedaan om een bijdrage te leveren aan het FPLG met een inschatting (bijvoorbeeld op basis van kengetallen) van de daarbij behorende kosten. Wij hopen dat deze specificatie de vraag voldoende verhelderd en zien uit naar het antwoord.

Vraag 6: Is het college het met ons eens dat het zonde zou zijn om alle tijd en moeite nu teniet te laten gaan, en dat dit van een onbetrouwbare overheid zou getuigen?

Verduidelijking bij vraag 6

Wij lezen graag in de beantwoording op deze vraag een duiding van het college, in hoeverre zij vindt dat de handelswijze van het Rijk op dit dossier in de afgelopen maanden passend is bij het beeld van een betrouwbare overheid.

Beantwoording bij vraag 5 en 6

U geeft aan zich op alle manieren in te zetten om het Rijk te wijzen op de opgaven in het landelijk gebied van Flevoland en de noodzaak dat het Rijk zich hiervoor inzet en middelen beschikbaar stelt. Maar ook dat het een afweging van het Rijk is of het realistisch is om vanuit het kabinet te bekijken of er nog uitzonderingen te bedingen zijn op Europese afspraken.

Vraag 7: Bent u het met ons eens dat er niet naar een gezamenlijke oplossing voor de noodzakelijke problemen gezocht kán worden, zolang het kabinet uitzonderingen in Europa als oplossing wil bedingen? Dus is het college bereid om bij het kabinet aan te dringen op het belang van de opgaven in het landelijk gebied van Flevoland en de noodzaak dat het Rijk zich hiervoor op een realistische manier inzet en middelen beschikbaar stelt?

Beantwoording bij vraag 7

U stelt dat provinciale inzet nodig is om de wettelijke doelen en opgaven voor de landbouw, water, natuur en klimaat te behalen, rekening houden met de kaders die Provinciale Staten hebben vastgesteld en voor zover dat in ons vermogen ligt.

Vraag 8: Dit lijkt te impliceren dat u zich enkel aan de wet gehouden acht zolang de provincie haar best maar heeft gedaan? Klopt dit? En zo nee, wat wilt u dan met uw antwoord zeggen?

Beantwoording bij vraag 10

Vraag 9: U geeft aan de middelen en instrumenten die het Rijk beschikbaar stelt, zo goed mogelijk in te willen zetten voor de Flevolandse PAS-melders. Kunt u de Staten dan laten weten hoe het staat met de stikstofbanken en welke scenario’s GS heeft bedacht om de 150 Flevolandse PASmelders te helpen, o.a. met hulp van de recent opengestelde subsidie Regeling provinciale maatregelen PAS-melders 2024 (RPMP 2)? Oftewel, wat doet de provincie om te voorkomen dat vanaf de verplichting handhaving volgend jaar, deze bedrijven vergunningen verliezen?

Namens de fractie van D66, Yvonne den Boer

Namens de fractie van Partij voor de Dieren, Ayla Lockhorst

Namens de fractie van de SP, Madeleine Boer

Interessant voor jou

Social Mediagebruik GS

Lees verder

Landbouwhuisdieren dienen beschermd te worden, ook tegen wolven

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Doe mee Doneer