Schrif­te­lijke vragen over verjagen en afschot van ganzen bij ’t Boven­water, Lelystad


Indiendatum: jun. 2012

Toelichting
In een bericht op Omroep Flevoland van 23 juni 2012 (*) wordt gemeld dat de gemeente Lelystad overlast van ganzen aan het zwemstrand van recreatieplas 't Bovenwater gaat aanpakken. Het bericht geeft niet een geheel juiste weergave van het beleid aangekondigd in een brief van 18 juni 2012 (**) van de gemeente Lelystad aan de bewoners van Lelystad Haven. In die brief wordt aangekondigd dat er in 2013 een nieuwe leefomgeving zal worden geboden aan de groep ganzen aan ’t Bovenwater, maar dat dit jaar de ganzen zullen worden verjaagd van het zwemstrand. Als blijkt dat alleen verjagen onvoldoende is, dan zullen enkele ganzen worden afgeschoten om het schrikeffect te versterken. Volgens de brief zou dit faunabeheer in overeenstemming zijn met het gemeentelijk en het provinciaal beleid en mogen van de aanwezige ganzen alleen de soepgans (dit is een verwilderde tamme gans) en de nijlgans worden geschoten. De overige ganzensoorten zijn beschermd.

Vragen

  1. Hoeveel ganzen van welke soort zouden in het betreffende gebied voor overlast zorgen?
  2. In 2008 heeft waterschap Zuiderzeeland door Tauw BV een rapport laten opstellen over de waterkwaliteit in ’t Bovenwater (***). In het rapport wordt geadviseerd een verbod op het voeren van eenden en ganzen in te voeren. Is dat advies opgevolgd en wordt er gehandhaafd? Zo ja, wat waren de resultaten? Als het advies om voeren te verbieden niet is opgevolgd of er niet wordt gehandhaafd, verwacht u dan dat het verjagen van ganzen succes zal hebben? Bent u met ons van mening dat het advies nog wel zou moeten worden opgevolgd, voordat er overgegaan mag worden tot het doden van ganzen en wat gaat u daaraan doen?
  3. Waarheen zullen dit jaar de ganzen worden verjaagd? Wat zijn uw verwachtingen van het resultaat daarvan? Hoeveel van de ganzen zouden moeten worden verjaagd? Hoe vaak zal dat verjagen volgens u moeten gebeuren? Is vangen en elders herplaatsen overwogen?
  4. Is onze interpretatie juist dat, volgens de Verordening beheer en schadebestrijding dieren Flevoland, opzettelijk verontrusten van ganzen alleen toegestaan is ter voorkoming of bestrijding van belangrijke schade aan gewassen, vee, bossen, bedrijfsmatige visserij en wateren en dus in dit geval niet van toepassing is?
  5. Is onze interpretatie juist dat uw Besluit aanwijzing jachtopzichters ex. Art. 67 Flora en Faunawet alleen geldt bij situaties in het belang van de volksgezondheid en openbare veiligheid, in het belang van de veiligheid van het luchtverkeer, ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen, vee, bossen, bedrijfsmatige visserij en wateren of ter voorkoming van schade aan flora en fauna en dus in dit geval niet van toepassing is?
  6. Heeft u een aanwijzing of ontheffing verleend voor het verjagen en doden van ganzen in dit gebied? Zo ja, wanneer en aan wie? Op basis van welke gerapporteerde schade is een aanwijzing of ontheffing verleend? Hoeveel ganzen van welke soort mogen worden gedood? In welke periode mag afschot plaatsvinden? Wat zijn de verdere voorwaarden voor afschot?

Melissa Bax
Partij voor de Dieren Provinciale Staten Flevoland

* http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/92359/gemeente-pakt-overlast-ganzen-aan

** http://www.lelystad.nl/nl/Documenten/Documenten- Campagnesites/Mijn_Wijk/Documenten-Campagnesites-Mijn_Wijk- Bewonersbrieven/Documenten-Campagnesites-Mijn_Wijk-Bewonersbrieven- Lelystad_Haven/12-067---bewonersbrief-Overlast-ganzen-Bovenwater.pdf

*** http://www.zuiderzeeland.nl/aspx/download.aspx?File=/contents/pages/125570/zwemwat erprofiel_bovenwater2008.pdf

Bekijk de vragen hier.

Indiendatum: jun. 2012
Antwoorddatum: 8 mei 2017

Schriftelijke statenvragen van de statenfractie van de Partij voor de Dieren over het verjagen en afschieten van ganzen bij 't Bovenwater te Lelystad, ingediend op 25 juni 2012, en de antwoorden daarop van het college van Gedeputeerde Staten zoals vastgesteld op 10 juli 2012 (HB 1350275).

Vraag 1) Hoeveel ganzen van welke soort zouden in het betreffende gebied voor overlast zorgen?

Antwoord) De provincie heeft geen bevoegdheden bij het tegengaan van overlast door onbeschermde soorten binnen de bebouwde kom van een gemeente. De gemeente is hiervoor het bevoegd gezag. De provincie is bevoegd gezag voor beschermde soorten zoals grauwe gans, brandgans, kolgans die schade veroorzaken. Voor beschermde soorten die binnen de bebouwde kom overlast veroorzaken draagt het Ministerie van EL&I verantwoordelijkheid in het kader van de Flora en Faunawet.

Vraag 2) In 2008 heeft het waterschap Zuiderzeeland door Tauw BV een rapport laten opstellen over de waterkwaliteit in 't Bovenwater. In het rapport wordt geadviseerd een verbod op het voeren van eenden en ganzen in te voeren. Is dat advies opgevolgd en wordt er gehandhaafd? Zo ja, wat waren de resultaten? Als het advies om voeren te verbieden niet is opgevolgd of er niet wordt gehandhaafd, verwacht u dan dat het verjagen van ganzen succes zal hebben? Bent u met ons van mening dat het advies nog wel zou moeten worden opgevolgd, voordat er overgegaan mag worden tot het doden van ganzen en wat gaat u daaraan doen?

Antwoord) Zie het antwoord op vraag 1.

Vraag 3) Waarheen zullen dit jaar de ganzen worden verjaagd? Wat zijn uw verwachtingen van het resultaat daarvan? Hoeveel van de ganzen zouden moeten worden verjaagd? Hoe vaak zal dat verjagen volgens u moeten gebeuren? Is vangen en elders herplaatsen overwogen?

Antwoord) Zie het antwoord op vraag 1.

Vraag 4) Is onze interpretatie juist dat, volgens de Verordening beheer en schadebestrijding dieren Flevoland, opzettelijk verontrusten van ganzen alleen toegestaan is ter voorkoming of bestrijding van belangrijke schade aan gewassen, vee, bossen, bedrijfsmatige visserij en wateren en dus in dit geval niet van toepassing is?

Antwoord) Deze verordening heeft enkel betrekking op een Umitatieve lijst van beschermde inheemse diersoorten en is niet van toepassing op onbeschermde soorten als soepgans en nijlgans.

Vraag 5) Is onze interpretatie juist dat uw Besluit aanwijzing jachtopzichters ex art. 67 Flora- en faunawet alleen geldt bij situaties in het belang van de volksgezondheid en openbare veiligheid, in het belang van de veiligheid van het luchtverkeer, ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen, vee, bossen, bedrijfsmatige visserij en wateren of ter voorkoming van schade aan flora en fauna en dus in dit geval niet van toepassing is?

Antwoord) Deze aanwijzing heeft enkel betrekking op het bestrijden van verwilderde katten ter voorkoming van schade aan flora en fauna en is voor het overige geschorst na een uitspraak van de rechtbank Zwolle-Lelystad van 21 december 2004.

Vraag 6) Heeft een aanwijzing of ontheffing verleend voor het verjagen en doden van ganzen in dit gebied? Zo ja, wanneer en aan wie? Op basis van welke gerapporteerde schade is een aanwijzing of ontheffing verleend? Hoeveel ganzen van welke soort mogen worden gedood? In welke periode mag afschot plaatsvinden? Wat zijn de verdere voorwaarden voor afschot?

Antwoord) Nee.

Bekijk de beantwoording van de vragen hier.

Interessant voor jou

Statenvragen over afschot verwilderde katten

Lees verder

Statenvragen over grootschalige jachtpartij in het Hulkesteinsebos, Zeewolde, op 18 januari 2013

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Doe mee Doneer