Staten­vragen over afschot verwil­derde katten


Indiendatum: jun. 2012

  1. Bent u bekend met het bericht op de website van Omroep Flevoland* dat er in 2011 in Flevoland in natuurgebieden 38 verwilderde katten zijn doodgeschoten en 69 in 2010?
  2. Op de website van de Faunabeheereenheid en in het Faunabeheerplan staat dat daarvoor een provinciale aanwijzing is gegeven. Wanneer heeft u die aanwijzing verleend? Voor welke gebieden geldt die aanwijzing? Bent u het met ons eens dat het geven van een eventuele aanwijzing voor afschot van verwilderde katten ieder jaar opnieuw zou moeten worden beoordeeld aan de hand van de vastgestelde schade?
  3. Kunt u aangeven wanneer een kat de omschrijving ‘verwilderd’ draagt? Is daarmee voldoende verzekerd dat er geen huisdieren worden doodgeschoten?
  4. Deelt u onze mening dat op basis van uiterlijke kenmerken of gedrag geen onderscheid gemaakt kan worden tussen verwilderde en niet-verwilderde katten? Bent u op de hoogte van het onderscheid dat zowel nationaal als internationaal wordt gemaakt door dierenopvangcentra, dierenartsen en dierenbeschermingsorganisaties tussen zwerfkatten (katten die in het verleden een eigenaar hebben gehad, maar door omstandigheden op straat zijn beland en niet meer door een eigenaar verzorgd worden) en verwilderde katten (katten die na hun geboorte niet gesocialiseerd zijn en zelden of nooit in aanraking zijn geweest met mensen)?
  5. Op de website van Omroep Flevoland wordt toegelicht dat de doorgeschoten katten “vaak beesten die van huis zijn weggelopen of door hun baas zijn achtergelaten in de natuur en daar al geruime tijd leven”. In tegenstelling tot verwilderde katten, zijn zwerfkatten herplaatsbaar. Deelt u onze mening dat katten die van huis zijn weggelopen huisdieren zijn en niet mogen worden afgeschoten? Hoe wordt door de provincie toezicht uitgeoefend dat in Flevoland geen huisdieren of zwerfkatten worden doodgeschoten?
  6. Kunt u aangeven hoeveel verwilderde katten de laatste 5 jaar zijn afgeschoten en waar? Zijn er ook katten afgeschoten op terreinen van natuurbeherende organisaties? Hebben die organisaties daarom verzocht? Hoeveel katten zijn op terreinen van elk van de terreinbeherende organisaties doodgeschoten?
  7. Leidt het jagen op gronden zonder toestemming van de eigenaar tot het in beslag nemen van de jachtakte? Zo neen, waarom niet?
  8. Is het mogelijk sancties op te leggen aan jagers die een zwerfkat of huisdier doden? Zo ja, welke? Acht u het opleggen van sancties wenselijk? Zo nee, waarom niet?
  9. Welke (juridische) wegen tot genoegdoening kunnen mensen bewandelen wiens huiskat of weggelopen kat door jagers is doodgeschoten?
  10. Kunt u de schade van verwilderde katten aan fauna kwantificeren? Bent u bekend met de uitspraak van het gerechtshof in Middelburg van 7 januari 2003, dat het besluit van Provincie Zeeland om de verwilderde kat aan te wijzen volgens art. 67 FFW nietig verklaarde, vanwege gebrekkige argumentatie? Wordt in de aanwijzing van de provincie Flevoland verwezen naar feiten over schade (van de genoemde belangen in art 67 lid 1, a,b, c en d FFW) die de verwilderde kat in Flevoland veroorzaakt.
  11. Worden de afgeschoten katten gecontroleerd op aanwezigheid van een chip? Zo ja, door wie en is daar een protocol voor? Zo neen, waarom niet?
  12. Voor eigenaars van weggelopen huisdieren maakt de onzekerheid of hun dier nog leeft het moeilijk om het verlies te verwerken. Daarom worden op de website van Amivedi ook foto’s geplaatst van dode huisdieren die zijn teruggevonden. De Dierenambulance speelt hierbij een belangrijke rol. Bent u voornemens in de aanwijzing een verplichting voor jagers op te nemen om gedode katten aan te bieden voor registratie? Zo nee, waarom niet?
  13. Acht u het wenselijk om, als uitvoerder van het faunabeleid, u ook in te zetten voor maatregelen die het ongehinderd reproduceren van katten tegengaan? Zo ja, hoe denkt u hier invulling aan te kunnen geven? Zo nee, waarom niet?
  14. Heeft u in het verleden naar alternatieven gezocht voor het doodschieten van katten en / of heeft u plannen in die richting? Zo nee, waarom niet?

Melissa Bax
Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Flevoland

* http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/91656/faunabeheer-schiet-38-verwilderde-katten-af

Bekijk de vragen hier.

Indiendatum: jun. 2012
Antwoorddatum: 3 jul. 2012

Schriftelijke statenvragen van de statenfractie van de Partij voor de Dieren over afschot van verwilderde katten, ingediend op 4 juni 2012, en de antwoorden daarop van het college van Gedeputeerde Staten zoals vastgesteld op 3 juli 2012 (HB 1348622).

Vraag 1) Bent u bekend met het bericht op de website van Omroep Flevoland dat er in 2011 in Flevoland in natuurgebieden 38 verwilderde katten zijn doodgeschoten en 69 in 2010?

Antwoord: Ja.

Vraag 2) Op de website van de Faunabeheereenheid en in het Faunabeheerplan staat dat daarvoor een provinciale aanwijzing is gegeven. Wanneer heeft u die aanwijzing verleend? Voor welke gebieden geldt die aanwijzing? Bent u het met ons eens dat het geven van een eventuele aanwijzing voor afschot van verwilderde katten ieder jaar opnieuw zou moeten beoordeeld aan de hand van de vastgestelde schade?

Antwoord: Op grond van artikel 67 Flora- en faunawet hebben Gedeputeerde Staten op 17 juni 2003 besloten om jachtopzichters, jachtaktehouders, grondgebruikers en provinciale medewerkers bijzondere handhavingstaken aan te wijzen om verwilderde katten te vangen en te doden ter voorkoming van schade aan flora en fauna. Hierbij mag gebruik worden gemaakt van geweer, kastvallen en vangkooien. Deze aanwijzing geldt voor geheel Flevoland, mits de gebruiker beschikt over een geldige jachthuurovereenkomst voor die gronden of over een grondgebruikersverklaring.

Anders dan voor een ontheffing ex artikel 68 Flora- en faunawet wordt er In de wet geen maximale geldigheidsduur aan een aanwijzing gesteld. Een aanwijzing is alleen mogelijk voor dieren die, op basis van een schadeverleden, door de Minister zijn opgenomen in de Regeling beheer en schadebestrijding dieren. Gelet op het belang dat met de bestrijding wordt gediend (zie ook het antwoord op vraag 10) en de borging via de Regeling beheer en schadebestrijding dieren is een jaarlijkse beoordeling van een aanwijzing niet aan de orde.

Vraag 3) Kunt u aangeven wanneer een kat de omschrijving 'verwilderd' draagt? is daarmee voldoende verzekerd dat er geen huisdieren worden doodgeschoten?

Antwoord: In de soortenbljlage bij de provinciale nota 'Flora & Fauna Flevoland' worden de volgende kenmerken genoemd om vast te stellen of er sprake Is van een verwilderde kat:

  1. de verwilderde kat drukt zich (stil liggen en klein maken) nagenoeg altijd wanneer er gevaar dreigt, terwijl een tamme (huls)kat zich meestal hardlopend uit de voeten maakt.
  2. verwilderde katten vertonen schuw gedrag
  3. verwilderde katten zijn meestal 's nachts, in de avond of vroege morgen in het veld aanwezig. Zij worden vrijwel nooit gezien tussen 09.00 en 18.00 uur
  4. verwilderde katten wonen ook in konijnenholen. Soms kunnen de woonholen worden ontdekt door in de sneeuw zijn sporen te volgen
  5. verder geldt als algemene stelregel dat, naarmate katten langere tijd verwilderd zijn, zij ook steeds groter worden. De in de natuur geboren verwilderde katten kunnen soms een gewicht bereiken van meer dan 20 pond.

Met de borging van bovenstaande kenmerken in de soortenbljlage van de provinciale beleidsnota wordt voldoende gewaarborgd dat er geen sprake kan zijn van afschot van huisdieren.

Vraag 4) Deelt u onze mening dat op basis van uiterlijke kenmerken of gedrag geen onderscheid gemaakt kan worden tussen verwilderde en niet-verwilderde katten? Bent u op de hoogte van het onderscheid dat zowel nationaal als internationaal wordt gemaakt door dierenopvangcentra, dierenartsen en dierenbeschermingsorganisaties tussen zwerfkatten (katten die in het verleden een eigenaar hebben gehad, maar door omstandigheden op straat zijn beland en niet meer door een eigenaar verzorgd worden) en verwilderde katten (katten die na hun geboorte niet gesocialiseerd zijn en zelden of nooit in aanraking zijn geweest met mensen)?

Antwoord: Wij zijn op de hoogte van het gemaakte onderscheid. Dit onderscheid uit zich wel degelijk in uiterlijke kenmerken of gedrag.

Vraag 5) Op de website van Omroep Flevoland wordt toegelicht dat de geschoten katten 'vaak beesten zijn die van huis zijn weggelopen of door hun baas zijn achtergelaten in de natuur en daar al geruime tijd leven'. In tegenstelling tot verwilderde katten, zijn zwerfkatten herplaatsbaar. Deelt u onze mening dat katten die van huis zijn weggelopen huisdieren zijn en niet mogen worden afgeschoten? Hoe wordt door de provincie toezicht uitgeoefend dat in Flevoland geen huisdieren of zwerfkatten worden doodgeschoten?

Antwoord: Wij zijn met u van mening dat weggelopen dieren huisdieren zijn en niet mogen worden afgeschoten. Op het naleven van de voorschriften die aan de aanwijzing zijn gesteld, wordt toezicht gehouden door de bijzonder opsporingsambtenaren (boa's) In dienst van de provincie.

Vraag 6) Kunt u aangeven hoeveel verwilderde katten de laatste 5 jaar zijn afgeschoten en waar? Zijn er ook katten afgeschoten op terreinen van natuurbeherende organisaties? Hebben die organisaties daarom verzocht? Hoeveel katten zijn op terreinen van elk van de terreinbeherende organisaties doodgeschoten?

Antwoord: Uit gegevens van de Stichting Faunabeheer Flevoland blijkt dat In volgende aantallen verwilderde katten in Flevoland zijn afgeschoten: (zie tabel)

Afschot van verwilderde katten vindt doorgaans plaats op agrarische percelen en op tochtwallen of kanaalkanten. Op verzoek van Stichting Het Flevo-landschap vindt afschot van verwilderde katten ook binnen hun terreinen plaats. Op terreinen van de overige terreinbeherende organisaties binnen Flevoland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, vindt geen afschot van verwilderde katten plaats.

Vraag 7) Leidt het jagen op gronden zonder toestemming van de eigenaar tot het in beslag nemen van de jachtakte? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Jagen op gronden zonder toestemming van de eigenaar is In strijd met de voorschriften die in de aanwijzing zijn opgenomen. Constatering van een dergelijke overtreding kan leiden tot het Intrekken van de jachtakte door de korpschef van politie.

Vraag 8) Is het mogelijk sancties op te leggen aan jagers die een zwerfkat of huisdier doden? Zo ja, welke? Acht u het opleggen van sancties wenselijk? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Indien wordt geconstateerd dat in strijd met voorschriften die aan de aanwijzing zijn verbonden, is gehandeld, wordt door de boa's die belast zijn met toezicht handhavend opgetreden. Zij kunnen proces-verbaal opmaken en de zaak in behandeling stellen van de politie. De korpschef bepaalt uiteindelijk welke sanctie aan de overtreder zal worden opgelegd.

Vraag 9) Welke (juridische) wegen tot genoegdoening kunnen mensen bewandelen wiens huiskat of weggelopen kat door jagers is doodgeschoten?

Antwoord: Indien een huiskat of weggelopen dier door jagers is doodgeschoten, Is dit in strijd met de verleende aanwijzing gehandeld. Een dergelijke melding kan worden doorgegeven aan de bijzonder opsporingsambtenaren in dienst van de provincie, zie verder het antwoord op vraag 8. Daarnaast kan een eigenaar via het civielrecht de desbetreffende jager ook aansprakelijk stellen voor geleden schade.

Vraag 10) Kunt u de schade van verwilderde katten aan fauna kwantificeren? Bent u bekend met de uitspraak van het gerechtshof in Middelburg van 7 januari 2003, dat het besluit van Provincie Zeeland om de verwilderde kat aan te wijzen volgens art. 67 Ffwet nietig verklaarde, vanwege gebrekkige informatie? Wordt in de aanwijzing van provincie Flevoland verwezen naar feiten over schade (van de genoemde belangen in art. 67 lid 1 a, b, c, en d Ffwet) die de verwilderde kat in Flevoland veroorzaakt?

Antwoord: Gedeputeerde Staten hebben de aanwijzing verleend ter voorkoming van schade aan flora en fauna. Verwilderde katten bejagen diverse vogelsoorten, (jonge) zoogdieren, amfibiee?n en reptielen en vormen daarmee een bedreiging voor de biodiversiteit. In een beroepszaak, aangespannen door Stichting De Faunabescherming tegen ons aanwijzingsbesluit, heeft de rechtbank van Zwolle-Lelystad op 21 december 2004 dit beroep ongegrond verklaard. De rechtbank heeft geoordeeld dat het aannemelijk is dat verwilderde katten door predatie een bedreiging vormen voor o.a. patrijzen, jonge fazanten, zangvogels, weidevogels en rode lijstsoorten. Ook voor jonge hazen en konijnen vormen de verwilderde katten een bedreiging naar het oordeel van de Rechtbank.

Vraag 11) Worden de doodgeschoten katten gecontroleerd op aanwezigheid van een chip? Zo ja, door wie en is daar een protocol voor? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Gevangen of geschoten verwilderde katten worden gecontroleerd op de aanwezigheid van een chip. Deze controle geschiedt door faunabeheerders In dienst van de Stichting Faunabeheer Flevoland.

Vraag 12) Voor eigenaars van weggelopen huisdieren maakt de onzekerheid of hun dier nog leeft het moeilijk om het verlies te verwerken. Daarom worden op de website van Amivedi ook foto's geplaatst van dode dieren die zijn teruggevonden. De Dierenambulance speelt hierbij een belangrijke rol. Bent u voornemens in de aanwijzing een verplichting voor jagers op te nemen om gedode katten aan te bieden voor registratie? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Een dergelijke situatie doet zich vooral voor binnen de bebouwde kom van Flevolandse gemeenten. Voor het vangen, castreren en eventueel terugplaatsen van katten binnen de bebouwde kommen van de gemeenten in Flevoland hebben Gedeputeerde Staten op 30 september 2003 besloten tot een aanwijzing ex artikel 67 voor medewerkers van de Dierenbescherming afdeling Flevoland. Dit is dus een andere aanwijzing dan die van 17 juni 2003. Gelet op de strikte scheiding tussen stedelijk en landelijk gebied in Flevoland en het feit dat afschot zich beperkt tot agrarische percelen en terreinen van Stichting Flevo-landschap zullen Gedeputeerde Staten de voorwaarden die aan de aanwijzing zijn gesteld niet wijzigen.

Vroog 13) Acht u het wenselijk om, als uitvoerder van het faunabeleid, u ook in te zetten voor maatregelen die het ongehinderd reproduceren van katten tegengaan? Zo ja, hoe denkt u hier invulling aan te kunnen geven? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Met het besluit tot aanwijzing van medewerkers van de Dierenbescherming voor vangen, castreren en eventueel terugplaatsen van katten binnen de bebouwde kommen van Flevolandse gemeenten en categoriee?n van personen voor afschot van verwilderde katten in het landelijke gebied hebben wij invulling gegeven aan onze bevoegdheden binnen het faunabeleid.

Vroog 14) Heeft u in het verleden naar alternatieven gezocht voor het doodschieten van katten enIof heeft u plannen in die richting? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Het nagaan van mogelijke alternatieven voor afschot maakt deel uit van de Integrale afweging alvorens Gedeputeerde Staten tot een besluit tot aanwijzing over gaan. Voorafgaand aan de besluitvorming in 2003 heeft een afweging van alternatieven plaatsgevonden. Gelet op het feit dat verwilderde katten door predatie een bedreiging vormen voor de Inheemse fauna, Is vangen en gecastreerd terugplaatsen geen optie en zijn er geen bevredigende alternatieven voor afschot voorhanden.

Bekijk de beantwoording van de vragen hier.

Interessant voor jou

Intrekken ontheffing voor jagen met kunstlicht

Lees verder

Schriftelijke vragen over verjagen en afschot van ganzen bij ’t Bovenwater, Lelystad

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Doe mee Doneer