PvdD stelt vragen over illegale jacht op ganzen in Flevoland


22 september 2017

Onlangs werd bekend dat er illegaal is gejaagd op grauwe ganzen in Flevoland. De Partij voor de Dieren vindt het onacceptabel dat de weinige rechten die dieren in Flevoland hebben, blijken te zijn geschonden en diende vrijdag schriftelijke vragen in.

De illegale jacht vond plaats in 2016 toen er een periode geen ontheffing gold wegens een uitspraak van de rechter. Stichting Dierbaar Flevoland kwam door het bestuderen van de opgevraagde afschotcijfers tot de ontdekking dat er wel degelijk ganzen waren geschoten in de desbetreffende periode. Er werd een handhavingsverzoek ingediend, waarna de Omgevingsdienst -de handhavende instantie- de dierenbeschermingsorganisatie in het gelijk stelde en gaf de Faunabeheereenheid een tik op de vingers.

Nu blijkt bovendien dat de ontheffing niet duidelijk gepubliceerd stond op de website van de provincie Flevoland, waardoor de informatie ontbrak dat de ontheffing niet gebruikt kon worden. De Partij voor de Dieren vreest dat niet alleen de ganzen, maar wellicht ook andere dieren hiervan slachtoffer zijn geworden.

Niet alleen de ganzenontheffing is online slecht gecommuniceerd. De gehele pagina met vergunningen, ontheffingen en aanwijzingen is onduidelijk. Zo staan er verouderde ontheffingen waarvan niet duidelijk is dat zij niet meer gelden en staan ontheffingen gepubliceerd op verschillende pagina’s en onder verkeerde jaartallen.

In veel gevallen pakt het nadelig uit voor de dieren. Verschillende dierenbeschermingsorganisaties, zoals Stichting Dierbaar Flevoland, Stichting Vogel- en Natuurwacht, Animal Rights en de Faunabescherming, hebben zich de afgelopen jaren hard ingezet voor verbetering van de situatie voor de Flevolandse dieren door te procederen tegen ontheffingen en andere dieronvriendelijke besluiten. Zij worden regelmatig in het gelijk gesteld, waardoor nieuwe ontheffingen in het voordeel van de dieren zijn aangepast.

De schriftelijke vragen va de Partij voor de Dieren zijn hier te lezen.

PvdD stelt vragen over illegale jacht op ganzen

Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor de FlevoTop!

Op zaterdag 7 oktober vindt Flevolands eerste FlevoTop plaats. De Partij voor de Dieren vindt dat ons huidig democratisch sys...

Lees verder

Gedeputeerde Staten onzorgvuldig

Afgelopen woensdag heeft de Partij voor de Dieren Flevoland de beantwoording van de vragen over de kraaien- en kauwenontheffi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws