Provincie onzorg­vuldig bij beoor­deling jacht


2 juni 2016

Lelystad – Een meerderheid van Provinciale Staten stemde woensdag tegen een motie waarin partijen verzocht werden zich uit te spreken zorgvuldig te handelen bij het maken van een keuze over leven en dood. De Partij voor de Dieren diende de motie in naar aanleiding van minimaal twee onterecht verleende jachtontheffingen waardoor dieren onrechtmatig zijn gedood. Op de vraag hoe het zo mis heeft kunnen gaan, moest gedeputeerde Stuivenberg het antwoord schuldig blijven.

De Partij voor de Dieren is teleurgesteld over de houding van de VVD, CDA, D66, SP en PVV. “Het getuigt van weinig respect naar dieren om na het herhaaldelijk maken van grove fouten nog steeds te praten over een ‘zorgvuldige beoordeling’. Ontheffingen worden vaak routinematig verleend en het plezier van de jager lijkt centraal te staan” aldus fractievoorzitter Leonie Vestering. Dit najaar wordt er verder gesproken over de jacht op dieren in de Provincie tijdens de behandeling van de nieuwe natuurbeschermingswet. Statenlid Leonie Vestering:

“Dieren zijn het slachtoffer van deze laconieke houding. Ik ben ervan overtuigd dat deze zelfde partijen wel op hun achterste poten hadden gestaan als er fouten waren gemaakt met geld in plaats van met dierenlevens.”

In 2014 werd een ontheffing verleend om op knobbelzwanen te mogen jagen. Deze werd enkele maanden later ingetrokken, onder andere omdat de aanvraag onvolledig was ingevuld en gebaseerd was op onjuiste gegevens. De in 2015 verleende ontheffing om op grauwe ganzen te jagen -waarbij eveneens sprake was van een onvolledige aanvraag-, werd vernietigd door de rechter. Maar intussen waren wel vele dieren doodgeschoten. Een onlangs verleende ontheffing om te mogen jagen op knobbelzwanen lijkt eveneens onterecht te zijn verstrekt, de Partij voor de Dieren stelde hierover Statenvragen, maar heeft nog geen antwoord mogen ontvangen. Tegen deze ontheffing loopt nog een bezwaarprocedure van de Stichting Vogel- en Natuurwacht Flevoland.

Gerelateerd nieuws

Perspectiefnota 2016-2020

Op 1 juni 2016 stond de Perspectiefnota op de agenda van Provinciale Staten. Dit is altijd weer een belangrijk moment, omdat ...

Lees verder

Kraai op dak provinciehuis

Op 9 juni belde een bezorgde medewerker van de provincie -geheel zoals het hoort- de dierenambulance omdat er een kraai uitge...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws