Onderzoek ‘De echte prijs van melk’ over­handigd aan de Commis­saris van de Koning


24 februari 2016

Door middel van een korte quiz overhandigde Statenlid Leonie Vestering vandaag het onderzoek ‘De echte prijs van melk’ aan de Commissaris van de Koning, Leen Verbeek. Uit dit onderzoek blijkt dat de werkelijke prijs voor een pak melk flink hoger is dan de prijs die consumenten ervoor betalen in de winkel. De overige kosten worden gedragen door de maatschappij.

Het onderzoek ‘De echte prijs van melk’ kwam vandaag vers van de pers. Leonie Vestering bouwde de quiz op tot een laatste essentiële vraag: “Een pak melk in de winkel kost €0,80. Hoeveel kost een pak melk?”

Het antwoord lijkt duidelijk, maar is het helaas niet. Een pak melk blijkt veel duurder te zijn wanneer er rekening wordt gehouden met klimaatverandering, humane gezondheid, ecosysteemschade door stikstof, biodiversiteitsverlies, inkomenstoeslagen en subsidies, soja en bodemdaling. In plaats van 80 cent per liter zou de consument minimaal tussen de €1,- en de €1,42 moeten betalen om zowel de productionele als de externe kosten te dekken. Dit is een verhoging van 25 tot 78% en waarschijnlijk zelfs meer, omdat diverse maatschappelijke kosten wegens het gebrek aan betrouwbare informatie niet zijn meegenomen in de berekening.

In Flevoland zijn de laatste jaren de melkveebedrijven nog sterker uitgebreid dan in de rest van het land. Gemiddeld is het aantal melkkoeien per bedrijf de afgelopen 10 jaar met meer dan 50% toegenomen en verwacht wordt dat deze groei zich nog verder zal doorzetten. Daarbij neemt het aantal koeien dat weidegang krijgt nog verder af, terwijl dat in Flevoland al erg laag is. Terwijl de kosten die wij als maatschappij moeten bijbetalen voor de groei van het aantal koeien toenemen, neemt het dierenwelzijn af. Dat vindt de Partij voor de Dieren onacceptabel.

Gerelateerd nieuws

Uitbreiding bio-industrie Noordoostpolder in strijd met provinciale regels

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Flevoland geen toestemming verleent voor het uitbreiden van de bio-industrie in...

Lees verder

Jacht op knobbelzwanen onterecht toegestaan

Eind maart maakte de provincie Flevoland bekend dat ze een ontheffing heeft verleend voor het jagen op knobbelzwanen om belan...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws