Maak kennis met onze nieuwe frac­tie­voor­zitter, Jesse Luij­endijk!


18 december 2020
“De natuur verbinden, dat is een droom die ik niet wil loslaten. Daar blijf ik me onvermoeid voor inzetten.”


Interview met Jesse Luijendijk, de nieuwe fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Provinciale Staten Flevoland.

Wat betekent het volgens jou om fractievoorzitter te zijn?

Je bent het eerste aanspreekpunt, het gezicht naar buiten namens de partij. Dat betekent in Flevoland dat je de meest controversiële dossiers onder je neemt, zoals dat van de Oostvaardersplassen. Dat gaat gepaard met veel (al dan niet gevraagde) meningen en aandacht. Ik kijk nu al uit naar de mails! Daarnaast heb je als fractievoorzitter een bindende rol in de fractie. Je wilt inspirerend en stimulerend zijn naar de rest van de fractie en ervoor zorgen dat iedereen in hun eigen sterkte kan opereren. Wat dat betreft ben je een soort teamcoach, met daarnaast een pittige politieke functie. Die combinatie is best uitdagend, maar daardoor ook natuurlijk extra leuk. De coachende rol geeft wel een extra druk die je minder hebt als je fractielid hebt. Ik wil verder bouwen aan de toekomst en aan het team. Door Corona is dat wel echt een uitdaging, want dat teamgevoel is gewoon lastiger te monitoren op afstand.

Wat verandert er in je dagelijkse bezigheden?

Ik krijg het nog drukker, haha. Als fractievoorzitter heb je veel meer dingen die je op de achtergrond moet doen. Zo ga ik me bezighouden met die coachende functie waar ik het net over had, maar moet ik bijvoorbeeld voortaan ook naar het seniorenconvent (het fractievoorzittersoverleg) en ben ik eindverantwoordelijk voor de financiën van de fractie Dus je hebt meer werkdruk en er komen meer praktische zaken bij kijken. Maar ik vind het leuk dat ik nu ook op andere vlakken dan de pure politiek ervaring ga opdoen. Dat biedt zoveel nieuwe kansen.

Wat zijn je plannen als fractievoorzitter?

Ik wil meer agenda zettend zijn en niet alleen als partij reageren op waar het College mee komt. We zijn zelf bezig met een aantal onderzoeken, die we om zullen zetten in plannen die we op de agenda van GS willen krijgen. Een voorbeeld hiervan is dat we de jacht laatst hebben geagendeerd. Of het Plan Bee waar we mee bezig zijn, ons plan voor een betere leefomgeving voor de bijen en alle andere insecten in Flevoland. Daarnaast zal ik sterk inzetten op het verbinden van de natuur in Flevoland. De verbinding van natuur is het allerbelangrijkste dat we kunnen doen als we de klimaatcrisis, de grootschalige afname van de biodiversiteit en de stikstofcrisis willen stoppen. Nederland bestaat uit postzegelnatuur. Verbinding is daardoor cruciaal. Zo wordt de natuur robuuster en behaal je eigenlijk winst op alle vlakken; biodiversiteit, duurzaamheid, stikstofbeleid. Maar ook het dierenwelzijn. Als je de Oostvaardersplassen verbindt met het Horsterwold via het Oostvaarderswold (het originele plan van de provincie Flevoland voor een ecologische verbindingszone), kunnen de dieren migreren en voorkom je een hoop leed. Dat is toch een droom voor Flevoland die ik niet wil loslaten. Daar ga ik me onvermoeid voor inzetten de komende jaren.

Gerelateerd nieuws

Afscheidsbrief Leonie Vestering

Flevoland, 16 december 2020 Beste voorzitter van de Provinciale Staten van Flevoland, collega Staten- en burgerleden, dierba...

Lees verder

2020 - De Partij voor de Dieren in de provincie Flevoland

2020 in de Provinciale Staten Flevoland: stond de natuur voorop? 2020 was natuurlijk een ongekend disruptief jaar op veel ni...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws