Jagers maken misbruik van sneeuw


21 januari 2013

De fractie van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten van Flevoland heeft Statenvragen gesteld naar aanleiding van een massale drijfjacht vrijdagmiddag in het Hulkesteinse bos in Zeewolde. De drijfjacht werd uitgevoerd door meer dan 25 jagers die in een lange rij, schreeuwend en met stokken op bomen slaand, een stuk bos helemaal hebben uitgekamd, waardoor de dieren verdreven werden naar de andere kant van het bos waar gewapende collega’s klaar stonden om ze af te schieten.

De partij wil van het college weten of er een reden was voor deze jachtpartij of dat het een plezierjacht was. Men wil weten welke diersoorten zijn afgeschoten en hoeveel van elk. Drijfjacht op reeën is wettelijk verboden. Ooggetuigen hebben echter ook reeën het bos uit zien rennen in de richting van de weg. Drijfjacht op konijnen en ander klein wild mag wettelijk nog wel, maar is ongewenst, omdat wegrennende dieren vaak allen maar aangeschoten worden en een lage doodstrijd hebben.

In de winter, en zeker als er sneeuw ligt, hebben dieren het moeilijk om voedsel te vinden. Ze moeten dan een langere tijd teren op hun vetreserves en het is belangrijk dat ze niet verstoord worden, waardoor ze extra energie zouden moeten verbruiken om te vluchten. De winterrust van dieren is ook de reden dat in deze periode in bossen geen werkzaamheden mogen worden verricht. Deze rust werd wreed verstoord door deze groep jagers en de Partij voor de Dieren wil weten of ze daarvoor een ontheffing hadden. Volgens de partij is er veel te veel vertrouwen van overheden in jagers. Wanneer in eerdere jaren de partij aan het college vroeg gebruik te maken van haar bevoegdheid de jacht te sluiten vanwege de winterse omstandigheden, werd vaak geantwoord dat de jagers zelf in de winter al terughoudend zijn met jagen als er sneeuw ligt. Nu blijkt dat dit toch niet zo is en dat jagers juist extra geweld gebruikten en met een grote overmacht te werk gingen. Statenlid Melissa Bax: "Jagers beweren terughoudend te zijn in de winter vanwege de zwakkere toestand van dieren, maar in de praktijk houden zij daar helemaal geen rekening mee. Deze drijfjacht is daar het zoveelste bewijs van. De dieren zijn op dit moment verzwakt, hebben moeite om voedsel en schuilplaatsen te zoeken en zijn gemakkelijk te vinden door de sporen in de sneeuw. Schietgrage jagers maken misbruik van het strenge winterweer. Hier moet beslist een eind aan komen.” De partij wil dat het college in de winter voortaan zelf eerder de jacht sluit en niet meer vertrouwt op de inzichten van jagers.

Link naar Nieuwsitem op Omroep Flevoland 21 januari 2013

Een deel van de jagers is aangekomen bij een open plek in het bos

Gerelateerd nieuws

Geen winning van schaliegas en steenkoolgas in Flevoland

Tijdens de Algemene Beschouwingen van Provinciale Staten van Flevoland op 14 november 2012 heeft Melissa Bax, Statenlid voo...

Lees verder

Afschot van katten in Flevoland per direct verboden

Flevoland was een van de 7 provincies waar jacht op zwerfkatten was toegestaan; de afgelopen 5 jaar zijn meer dan 500 katten ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws