Jacht op edel­herten nog steeds verboden!


Rechter verbiedt de jacht op gezonde dieren in de Oost­vaar­ders­plassen

3 februari 2020

Fantastisch nieuws! De jacht op gezonde edelherten in de Oostvaardersplassen blijft verboden. De rechter heeft vandaag in een voorlopige voorziening besloten dat er geen gezonde dieren mogen worden afgeschoten. De Provincie Flevoland wilde ondanks een eerdere uitspraak van de rechter tóch doorgaan met schieten en verleende hiervoor opnieuw een ontheffing vanaf 1 januari 2020 tot eind 2023. De Partij voor de Dieren verzocht in de Provinciale Staten om het afschot te staken, maar daar wilde een meerderheid van de provincie geen gehoor aangeven. Twee dierenbeschermingsorganisaties, Dierbaar Flevoland en Fauna4Life, besloten vervolgens om naar de rechter te stappen.

Fractievoorzitter Leonie Vestering: "We zijn ontzettend blij dat opnieuw de rechter de barbaarse jagersplannen van de provincie heeft verboden. Dieren bescherm je niet met een kogel! Als Partij voor de Dieren zullen we ons blijven inzetten voor de meest diervriendelijke oplossing: het bieden van ruimte, rust en beschutting voor deze dieren."

Het is een bemoedigend signaal voor de rechten van wilde dieren in de Oostvaardersplassen. In november werd de opdracht tot afschot die van 2018 tot 1 januari 2020 was verleend al vernietigd. Helaas kwam dat besluit te laat voor de ongeveer 2.000 edelherten die op dat moment al bruut en onrechtmatig aan hun einde waren gekomen. De Partij voor de Dieren is daarom heel blij dat deze voorlopige voorziening is aangenomen, om eenzelfde bloedbad te voorkomen. Sinds de eerdere uitspraak van de rechter in november 2019 zijn er geen gezonde dieren meer afgeschoten: Staatsbosbeheer beloofde nadat er een zaak werd ingediend bij de recht om te wachten met afschot tot de uitspraak van de rechter. Nu deze voorlopige voorziening er is, wordt dat verlengd tot de uiteindelijke uitspraak.

De Partij voor de Dieren bestrijdt het afschot van gezonde, weerloze dieren. De provincie moet op zoek naar alternatieven in plaats van zich blind te staren op de tegenstelling overpopulatie/afschot. De Partij voor de Dieren blijft zich inzetten voor een diervriendelijke toekomst van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Beeld: Arno Jan Boere

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Stop Lelystad Airport!

Terwijl alle seinen op rood staan, wil de provincie Flevoland onder aanvoering van de VVD extra gas geven op de uitbreiding v...

Lees verder

Wereldmelkdag: de zure kant van melk

Op 1 juni is het wereldmelkdag. Voor de Partij voor de Dieren een moment om stil te staan bij de zure kant van melk. Zuivelpr...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws