Geen belang­stelling van Staten­leden voor hoor­zitting over dieren­welzijn


6 november 2018

Lelystad, 6 november 2018 – Dinsdagavond organiseerde de Statenfractie van de Partij voor de Dieren een hoorzitting over dierenwelzijn in de intensieve veehouderij in Flevoland. Statenleden, gemeenteraadsleden en andere belangstellenden waren van harte welkom om aan te schuiven bij de hoorzitting en mee te praten over het dierenwelzijn in de provincie. Helaas kwam er geen enkele vertegenwoordiger van andere politieke partijen opdagen bij de hoorzitting.

Tijdens de hoorzitting werden door Erwin Vermeulen van Animal Rights recente, huiveringwekkende beelden getoond van onder andere een kippenschuur in Flevoland. De kippen, die werden gehouden in ‘verrijkte kooien’, hebben amper bewegingsvrijheid en kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen. Nauwelijks een verbetering dan de in 2012 verboden legbatterijen, aldus Vermeulen.

Frederieke Schouten, dierenarts bij Varkens in Nood, reflecteerde op het dierenwelzijn van varkens in de intensieve veehouderij. Deze dieren leven in een donkere schuur met amper iets te beleven tot ze worden vervoerd naar het slachthuis. Dat is dan ook het eerste en laatste moment dat ze iets van de buitenwereld te zien krijgen. Jack Jan Wirken, jurist algemene rechtsleer aan de Universiteit van Amsterdam, betoogde een andere juridische kijk op dieren. Dieren zouden in de wet moeten worden gezien als ‘rechtssubjecten’, net als mensen en bijvoorbeeld BV’s en stichtingen. Dat maakt het mogelijk dat dieren dragers van rechten worden, zoals het recht om te leven en het recht om niet mishandeld te worden. Op het moment hebben dieren in de intensieve veehouderij dezelfde juridische positie als een tafel of een stoel. Wat de Partij voor de Dieren betreft komt daar verandering in.

Er was ruime gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen aan de deskundigen en de discussie over dierenwelzijn aan te gaan. De Partij voor de Dieren had dan ook graag gezien dat er vertegenwoordigers van andere politieke partijen aanwezig waren. Dat was helaas niet het geval, en dat terwijl veel partijen het afgelopen jaar hebben aangegeven dierenwelzijn hoog in het vaandel te hebben. Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Flevoland Leonie Vestering over de lage opkomst van Statenleden: "Deze informatie moet worden verspreid onder de andere Statenleden, die regelmatig beweren zo diervriendelijk te zijn. Miljoenen dieren lijden elke dag in de Flevolandse intensieve veehouderij en daar kan niemand omheen. We gaan ervoor zorgen dat andere partijen dit te zien krijgen. De tijd van wegkijken en negeren is voorbij".

Gerelateerd nieuws

Leonie Vestering onthult regenboogbank bij provinciehuis

Lelystad, 8 oktober 2018 – Leonie Vestering, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten Flevoland, ...

Lees verder

Provincie blijft wegkijken van dierenleed in huiveringwekkende kippenstal

Lelystad, 14 november 2018 – De Partij voor de Dieren werd vandaag verboden om beelden van een horror-kippenstal te vertonen ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws