Esther Ouwehand verklaart Flevoland gentechvrij


7 juni 2010

Zeewolde, 7 juni 2010 -- Vanmiddag heeft Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, de provincie Flevoland symbolisch gentechvrij verklaard. Aan het provinciebord aan de toegang van Flevoland bij de Nijkerkerbrug werd een bord bevestigd, waarop staat dat Flevoland een gentechvrije provincie is.

Kijk en luister naar interviews met Esther op Omroep Flevoland.

Als akkerbouw-provincie, is het voor Flevoland van groot belang om de grond en milieu schoon te houden. Het introduceren van genetisch gemodificeerde gewassen is daarvoor een bedreiging. Dat geldt met name voor de biologische landbouw, die voor een belangrijk deel zijn oorsprong vindt in Flevoland, dat met bijna 8% het grootste aandeel aan biologische landbouw in Nederland heeft. Als hierbij besmetting optreedt door genetisch gemodificeerde gewassen, dan zullen de producten niet meer voldoen aan de normen voor biologisch en zullen de bedrijven gedoemd zijn te verdwijnen. Ook niet biologische producten mogen trouwens voor niet meer 0.8% genetisch gemodificeerde verontreiniging bevatten. Besmetting kan bijvoorbeeld optreden door resten van gewassen die na de oogst op de akkers achterblijven of door gebruik van landbouwmachines die na de oogst van genetisch gemodificeerde gewassen niet goed schoongemaakt worden. Vermenging van natuurlijke gewassen met genetisch gemodificeerde materialen is niet meer terug te draaien. Het is daarom van belang om nu alert te zijn om schadelijke effecten voor de lange termijn te voorkomen.

Directe aanleiding voor de campagne om Flevoland gentechvrij te verklaren, is de aankondiging van chemieconcern BASF om op grote schaal genetisch gemanipuleerde aardappelen te gaan telen in Nederland. BASF heeft daarvoor onder meer Flevoland op het oog. Het gaat hier om de Amflora aardappel, die gebruikt zal worden voor de productie van industrieel zetmeel. De aardappel is zo gemanipuleerd dat het ook een antibioticum-resistentie gen heeft. Deze resistentie kan een gevaar vormen voor mens, dier en milieu. De Partij voor de Dieren wil geen genpiepers in de Flevolandse klei.

Het risico van vervuiling is levensgroot. Esther Ouwehand: “De praktijk wijst keer op keer uit dat vermenging tussen gentech en gentechvrije ketens niet kan worden voorkomen. Dit wordt door het kabinet ook toegegeven, en toch wil de minister BASF niet verbieden deze aardappel in Nederland te telen. Wij verzetten ons tegen de komst van gengewassen op onze akkers, en we roepen provincies op hetzelfde te doen. Het telen van gentech-gewassen is een groot risico, voor mens, dier en milieu. De Partij voor de Dieren wijst het genetisch geknutsel aan plant en dier dan ook resoluut af en staat daarin niet alleen: een ruime meerderheid van de bevolking ziet gengewassen niet zitten. Als gengewassen zich eenmaal op onze akkers bevinden, zullen zij ook op ons bord belanden. Er is dan geen sprake meer van keuzevrijheid. Daarom is het hard nodig dat nu dit signaal gegeven wordt, dat de bevolking van Nederland niet zit te wachten op gentech-gewassen.”


Gerelateerd nieuws

Reageer als je geen uitbreiding van intensieve veehouderij wilt

Terwijl het verzet tegen megastallen groeit en de discussie over intensieve veehouderij weer in alle hevigheid is opgelaaid...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil jachtstop wegens winterkou

De Partij voor de Dieren in Flevoland vraagt het college van Gedeputeerde Staten met directe ingang een jachtverbod op alle...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws