MRA-Agenda 2025-2028
De MRA blijft wat Partij voor de Dieren betreft een vrij ongrijpbaar lobby-/netwerkgremium, maar wel één die resultaten behaalt. Er staan veel dingen in deze nieuwe MRA Agenda waar de Partij voor de Dieren blij van wordt. We zijn content met het uitgangspunt Brede welvaart, en dat duurzaamheid en circulariteit niet meer bestaan náást al het overige; maar dat ze randvoorwaardelijk zijn geworden. En dat toekomstige generaties in deze MRA Agenda worden meegenomen.
Hopelijk gaat de MRA hier ook totaal voor staan, door bijvoorbeeld niet alleen een uiterste inspanning te plegen om de uitstoot van Co2 op het gebied van mobiliteit te beperken, maar ook in andere sectoren zoals de vervuilende industrie en de landbouw. En te blijven staan voor een Ijmeerlijn ipv Ijmeerverbinding. En dat we de ondersteuning van bedrijven puur richten op die bedrijven die een bijdrage leveren aan een duurzamere en socialere samenleving.
De Partij voor de Dieren pleit al langer voor de inzet van brede welvaart als indicator. Brede welvaart betreft de kwaliteit van leven hier en nu en de mate waarin deze ten koste gaat van de brede welvaart van latere generaties of van die van mensen elders in de wereld. Dit is echter nog steeds vrij breed en voor interpretatie vatbaar. Het MRA-bestuur heeft bijvoorbeeld ook, in reactie op de propositie van Noord Holland aangegeven dat dierenwelzijn onderdeel uitmaakt van brede welvaart. Het lijkt ons verstandig om het begrip brede welvaart beter toe te lichten in de MRA-agenda, zodat iedereen weet waar het over gaat en hier ook op gemonitord kan worden.
Daarom dienen wij een amendement in, met het dictum:
1. De volgende wensen en opvattingen ten aanzien van de MRA Agenda 2024 2028 80%-versie kenbaar te maken:
- Provincie Flevoland wenst dat het begrip Brede Welvaart beter uitgewerkt wordt en hierbij in ieder geval de invloed van ontwikkelingen op dieren meegenomen wordt in de MRA-agenda
Ambitie 5 in de conceptagenda is een gezonde leefomgeving. Onderdeel van een gezonde leefomgeving is een gezonde voedselomgeving: een omgeving waarin het voor iedereen mogelijk en betaalbaar is om een gezonde, duurzame keuze te maken. Hierbij past dus niet het grote aanbod aan fastfood dat bijvoorbeeld in Almere en Lelystad wordt aangeboden. Vanuit verschillende gemeentes is een paar jaar geleden een brandbrief gestuurd naar het Rijk, om instrumenten te ontwikkelen voor gemeentes, zodat zij meer invloed hebben op de voedselomgeving in hun gemeente. Het rijdt beleid rondom gezonde burgers namelijk nogal in de wielen. Het rijk was hier ook mee aan de slag, maar het is onduidelijk of dit binnen de nieuwe coalitie voortgezet zal worden. Graag zouden we vanuit het MRA hier aandacht voor blijven vragen. Daarom dienen wij nog een amendement in met dictum:
1. De volgende wensen en opvattingen ten aanzien van de MRA Agenda 2024 2028 80%-versie kenbaar te maken: Provincie Flevoland wenst dat als onderdeel van een gezonde leefomgeving ook ingezet wordt op een gezonde voedselomgeving en aan te dringen bij het Rijk om hiervoor zo snel mogelijk instrumenten te ontwikkelen
En dan ten slotte, staat er nog iets in de agenda wat de Partij voor de Dieren stoort en volgens ons ook zeker niet in lijn is met het hanteren van brede welvaart als leidraad. Schonere en stillere luchtvaart is niet voldoende. Krimp van de luchtvaart is nodig is om binnen de grenzen van klimaat, leefomgeving en veiligheid voor mens en dier te komen. Daarom ons laatste amendement:
1. De volgende wensen en opvattingen ten aanzien van de MRA Agenda 2024 2028 80%-versie kenbaar te maken:
- Provincie Flevoland wenst dat door de MRA ingezet wordt op krimp van het aantal vliegbewegingen;
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Vragenhalfuurtje 13 december: Jacht op wasbeer en wasbeerhond
Lees verderLandbouwvisie
Lees verder