Stop­zetten Nationaal Programma Landelijk Gebied


Indiendatum: 5 sep. 2024

Geachte Voorzitter,

Overeenkomstig artikel 23 Reglement van Orde Provinciale Staten van Flevoland stelt de fractie PvdD, mede ingediend namens de fracties van D66 en SP, de volgende schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten inzake het stopzetten van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Op woensdag 4 september 2024 meldde de NOS dat het nieuwe kabinet een streep zet door het Nationaal Programma Landelijk Gebied alsmede het geld dat zou worden uitgetrokken voor een regionale stikstofaanpak.

Wij stellen naar aanleiding hiervan de volgende vragen aan het college van GS:

1. Wat is, volgens het college, het gevolg van het niet beschikbaar komen van het landelijke transitiefonds en het vervallen van het NPLG voor Flevoland? Hoe is er over deze nieuwe ontwikkeling en landelijke voornemens met uw college en het IPO gecommuniceerd?
2. Er is in de afgelopen jaren veel tijd en moeite gestoken in het opstellen van een Flevolands Programma Landelijk Gebied (FLPG). Zowel bestuurlijk, ambtelijk maar zeker ook door de inwoners en agrariƫrs van Flevoland. Wat zijn de totale kosten die tot nu toe gemaakt zijn door provincie Flevoland en haar partners voor het ontwikkelen van het FPLG?
3. Is het college het met ons eens dat het zonde zou zijn om alle tijd en moeite nu teniet te laten gaan, en dat dit van een onbetrouwbare overheid zou getuigen?
4. Op vrijdag 30 augustus heeft het IPO , mede namens Flevoland, een position paper aangeboden aan de Tweede Kamercommissie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid. Deze was ook van belang voor het debat in de Kamercommissie op 4 september. Onderschrijft het college gelet op genoemde laatste landelijke ontwikkelingen nog steeds dit paper en
alle overwegingen hierin?2 En wat zijn uw conclusies en die van het IPO naar aanleiding van het commissiedebat van 4-9?
5. Wat doet het college om het kabinet te bewegen om dit besluit te herzien en geld en landelijk draagvlak te waarborgen zodat de gebiedsprocessen deugdelijk kunnen worden voortgezet en de doelen die geformuleerd zijn en niet van tafel zijn behaald kunnen worden?
6. Is het college het met ons eens dat het onrealistisch is om vanuit het kabinet te bekijken of er nog uitzonderingen te bedingen zijn op Europese afspraken?
7. Is het college het met ons eens dat provinciale inzet nog steeds nodig is om wettelijke doelen en opgaven voor landbouw, water, natuur en klimaat te behalen?
8. Is het college bereid om, net als de provincie Utrecht, zich publiekelijk uit te spreken dat we als provincie door zullen gaan met het realiseren van de huidige doelen? Zo nee, waarom niet?
9. Wat gaat het college doen met alle reeds voorbereide processen en plannen rondom NPLG? En wat zijn volgens het College de gevolgen voor de te ontwikkelen Landbouwvisie?
10. Vanaf medio 2025 kan er door provincies gehandhaafd gaan worden op natuurvergunningen van PAS-melders. Is het college het met ons eens dat het beter is om zelf proactief beleid te voeren hierop, in plaats van te wachten op intrekkingsverzoeken van derde partijen?

Ayla Lokhorst, Partij voor de Dieren
Yvonne den Boer, D66
John Cocu, SP

Interessant voor jou

Bodemassen bij Afvalzorg aan de Zeeasterweg in Lelystad

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Doe mee Doneer