Staten­vragen over drones in natuur­ge­bieden


Indiendatum: feb. 2017

Schriftelijke vragen ex. artikel 23 Reglement van Orde Provinciale Staten van Flevoland over drones in natuurgebieden

Geachte Voorzitter van Provinciale Staten,

Overeenkomstig artikel 23, lid 1 en 2 van het Reglement van Orde stelt de fractie van de Partij voor de Dieren vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over drones in natuurgebieden.

  1. Heeft u kennis genomen van de video op de website drones.nl [1], waarin te zien is hoe, op 2 februari 2017, heckrunderen en ganzen in de oostvaardersplassen worden verontrust en opgejaagd?
  2. Wat is uw mening over dat soort activiteiten met drones in de Oostvaardersplassen en in natuurgebieden in het algemeen? Wat gaat u in dergelijke gevallen doen als verantwoordelijke voor handhaving?
  3. Bent u het eens met de bezorgdheid van natuurorganisaties over de toenemende verstoring en verontrusting door drones in natuurgebieden?
  4. Op 12 september 2016 heeft de economische politierechter van de rechtbank Middden Nederland een uitspraak [2] gedaan waarbij een verdachte, die met een drone dieren in de Oostvaardersplassen had opgejaagd, is vrijgesproken. Wat is uw mening over de uitspraak van de Rechtbank?
  5. De verdachte heeft als verweer o.a. aangevoerd dat niet duidelijk was dat daar sprake was van een beschermd natuurgebied, omdat (informatie)borden ontbraken. Wat heeft u of hebben de natuurorganisaties naar aanleiding van deze uitspraak gedaan om grenzen te kunnen stellen aan het gebruik van drones in kwetsbare gebieden?
  6. Bent u ervan op de hoogte dat de Staatssecretaris van Economische zaken een verbod op drones heeft ingesteld in de Natura 2000-gebieden Haringvliet, Hollands Diep, Oosterschelde, Veerse Meer, Westerschelde & Saeftinghe en Grevelingen?
  7. Bent u ervan op de hoogte dat de provincie Noord Holland in natuurbeheerplannen voor de Natura 2000-gebieden Eilandspolder, de polder Westzaan, het Wormer- en Jisperveld, de Kalverpolder, het Ilperveld, het Varkensland, het Oostzanerveld en Het Twiske heeft opgenomen dat het gebruik van drones in die gebieden in beginsel een vergunningplichtige activiteit is?
  8. Wat voor mogelijkheden heeft de provincie om regels te stellen aan het gebruik van drones in natuurgebieden en in het bijzonder in Natura2000 gebieden? Is het College bereid daartoe de nodige stappen te ondernemen?
  9. Wat voor mogelijkheden heeft de provincie om extra bescherming tegen verontrusting te geven aan de grazers, met name gedurende de winterperiode?
  10. Geeft het Handhavingsplan Natura2000 Oostvaardersplassen en Lepelaarsplassen [3] van OFGV naar uw mening voldoende mogelijkheden voor bescherming van die gebieden? Hoe moeten we wat op blz. 15 is opgenomen over drones zien in verhouding tot de uitspraak van de Rechtbank genoemd in onze vraag 4 hierboven?

Bij voorbaat dank voor de beantwoording.

Namens de Flevolandse fractie van de Partij voor de Dieren,

Leonie Vestering, lid Provinciale Staten.

[1] https://www.drones.nl/videos/2017/02/luchtopnames-oostvaardersplassen-gemaakt-met-dji-phantom-3-advanced

[2] https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2016:4968

[3] https://www.ofgv.nl/friksbeheer/wp-content/uploads/2012/12/Handhavingsplan-OVP-en-Lepelaarsplassen-versie-6.pdf

Indiendatum: feb. 2017
Antwoorddatum: 5 apr. 2017

Schriftelijke statenvragen van de statenfractie van de Partij voor de Dieren over het gebruik van drones in Natura 2000-gebieden, ingediend op 15 februari 2017, en de antwoorden daarop van het college van Gedeputeerde Staten zoals vastgesteld op 4 april 2017 (2046404).

Vraag 1. Heeft u kennis genomen van de video op de website drones.nl, waarin te zien is hoe, op 2 februari 2017, heckrunderen en ganzen in de Oostvaardersplassen worden verontrust en opgejaagd?

Van deze beelden hebben wij kennis genomen.

Vraag 2. Wat is uw mening over dat soort activiteiten met drones in de Oostvaardersplassen en in natuurgebieden in het algemeen? Wat gaat u in dergelijke gevallen doen als verantwoordelijke voor handhaving?

Verstorende activiteiten zijn in beginsel verboden. Per geval bekeken wordt of al dan niet sprake is van een effect en daaruit voortvloeiende vergunningplicht. Dit geldt ook voor het vliegen met drones.

Vraag 3. Bent u het eens met de bezorgdheid van natuurorganisaties over de toenemende verstoring en verontrusting door drones in natuurgebieden?

Wij hebben geen signalen over toenemende ongerustheid ontvangen.

Vraag 4. Op 12 september 2016 heeft de economische politierechter van de rechtbank Middden Nederland een uitspraak gedaan waarbij een verdachte, die met een drone dieren in de Oostvaardersplassen had opgejaagd, is vrijgesproken. Wat is uw mening over de uitspraak van de Rechtbank?

De provincie gaat er vanzelfsprekend vanuit dat de rechtbank een zorgvuldige afweging heeft gemaakt.

Vraag 5. De verdachte heeft als verweer o.a. aangevoerd dat niet duidelijk was dat daar sprake was van een beschermd natuurgebied, omdat (informatie)borden ontbraken. Wat heeft u of hebben de natuurorganisaties naar aanleiding van deze uitspraak gedaan om grenzen te kunnen stellen aan het gebruik van drones in kwetsbare gebieden?

In de betreffende uitspraak wordt hier niets over gezegd. Deze gaf dus geen aanleiding tot actie.

Vraag 6. Bent u ervan op de hoogte dat de Staatssecretaris van Economische zaken een verbod op drones heeft ingesteld in de Natura 2000-gebieden Haringvliet, Hollands Diep, Oosterschelde, Veerse Meer, Westerschelde & Saeftinghe en Grevelingen?

Ja, daarvan zijn wij op de hoogte.

Vraag 7. Bent u ervan op de hoogte dat de provincie Noord Holland in natuurbeheerplannen voor de Natura 2000-gebieden Eilandspolder, de polder Westzaan, het Wormer- en Jisperveld, de Kalverpolder, het llperveld, het Varkensland, het Oostzanerveld en Het Twiske heeft opgenomen dat het gebruik van drones in die gebieden in beginsel een vergunningplichtige activiteit is?

Ja, daarvan zijn wij op de hoogte.

Vraag 8. Wat voor mogelijkheden heeft de provincie om regels te stellen aan het gebruik van drones in natuurgebieden en in het bijzonder in Natura2000 gebieden? Is het College bereid daartoe de nodige stappen te ondernemen?

Op dit moment is er geen aanleiding om extra regels bovenop de algemene verboden in de Wet natuurbescherming te stellen.

Vraag 9. Wat voor mogelijkheden heeft de provincie om extra bescherming tegen verontrusting te geven aan de grazers, met name gedurende de winterperiode?

De terreinbeheerder is hier verantwoordelijk voor.

Vraag 10. Geeft het Handhavingsplan Natura2000 Oostvaardersplassen en Lepelaarsplassen3 van OFGV naar uw mening voldoende mogelijkheden voor bescherming van die gebieden? Hoe moeten we wat op blz. 15 is opgenomen over drones zien in verhouding tot de uitspraak van de Rechtbank genoemd in onze vraag 4 hierboven?

Het handhavingsplan vormt een kader voor uitvoering van handhaving. Deze wordt verder vertaald in jaarlijkse gezamenlijke uitvoeringsprogramma's. Focus van het handhavingsplan is het in beeld brengen hoe,er gehandhaafd wordt om te voorkomen dat er handelingen met significant negatief effect plaats vinden en er op toe zien dat vergunde plannen conform de vergunning worden uitgevoerd. Naar onze mening biedt dit plan voldoende mogelijkheden en zijn de opmerkingen waar u naar verwijst ook in dit kader te plaatsen.

Interessant voor jou

Statenvragen over functioneren Regiotaxi gedurende de kerstdagen

Lees verder

Aanvullende vragen over Regiotaxi

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Doe mee Doneer