Grote risico’s volks­ge­zondheid door afschot in de Oost­vaar­ders­plassen


Indiendatum: 12 nov. 2021

Geachte voorzitter van de Provinciale Staten,

Overeenkomstig artikel 23, lid 1 en 2 van het Reglement van Orde stelt de fractie van de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over grote risico’s voor de volksgezondheid door het continueren van het afschot van de Grote Grazers in de Oostvaardersplassen, ondanks de zware uitbraak van de hoog pathogene variant van het zeer gevaarlijke en besmettelijke vogelgriep virus. Hoe kan het college verantwoorden dat het afschot in de Oostvaarderplassen doorgaat ondanks een jachtverbod i.v.m. de zware uitbraak van het zeer gevaarlijke en besmettelijke vogelgriepvirus binnen de 10 kilometer-radius?

  1. Bent u het met de Partij voor de Dieren eens dat het gebruik van geluiddempers nooit voldoende zekerheid kan geven op het niet-verstoren van watervogels, ook gezien de fouten in het afschot in eerdere winters?
    Zo nee, waarom niet?
    Betrek bij het antwoord geven graag de vele filmpjes van afgelopen winters waarin kuddes wel degelijk in paniek raakten en daardoor vogels opschrokken en in grote paniek opvlogen?
  2. Bent u het met de Partij voor de Dieren eens dat alles op alles gezet moet worden om verdere verspreiding van de vogelgriep binnen en buiten Flevoland te voorkomen? Zo nee, waarom niet?
  3. Bent u het met de Partij voor de Dieren eens dat het voorzorgprincipe hier leidend zou moeten zijn? Zo nee, waarom niet?
  4. Vogelgriep is een vreselijke nare ziekte, in de eerste plaats voor de getroffen vogels zelf. Bent u met de Partij voor de Dieren fractie eens dat de zorg voor de gezondheid van onze vogels van een veel groter belang is dan het behalen van afschotquota?
    Zo nee, waarom niet?
  5. Vogelgriep is een hele gevaarlijke ziekte, ook voor mensen. Het zou zelfs kunnen leiden tot een veel grotere pandemie dan covid-19. Bent u met de Partij voor de Dieren fractie eens dat de zorg voor de volksgezondheid van onze inwoners van een veel groter belang is dan het behalen van afschotquota? Zo nee, waarom niet?
  6. Hoe gaat u zich verantwoorden tegenover de pluimveehouders in Flevoland, als zij door mogelijke paniek bij afschot eventueel hun dieren moeten ruimen?
  7. In de vorige jaren gingen er ook geregeld zaken mis in toezicht en handhaving. Gaat u extra toezichthouden in het gebied om zeker te zijn dat er geen vogels verstoord worden en zo ja op welke wijze en hoe vaak?
    Zo nee, waarom niet? En hoe kunt u dan garanderen dat er ook echt daadwerkelijk geen vogels worden opgeschrikt en bijdragen aan verdere verspreiding van de vogelgriep?
  8. 9) Is GS bereid, dit alles in overweging nemende, alsnog het afschot in de Oostvaardersplassen op te schorten tot het gevaar van de vogelgriep geweken is?
    Zo nee, waarom niet?
  9. Gezien de ernst en urgentie van de situatie, kunt u deze vragen met de groots mogelijke spoed beantwoorden?

Indiendatum: 12 nov. 2021
Antwoorddatum: 3 dec. 2021

  1. Antwoord: Gelet op de uitbraak van vogelgriep op 4 en 5 november 2021 op bedrijven in Zeewolde, heeft het ministerie van LNV als bevoegd gezag maatregelen getroffen om verdere verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Daarvoor is de Rijksregeling Maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Zeewolde in werking getreden. Voor uitgebreide informatie over de vogelgriep en de regeling verwijst het college u graag door naar de site van de Rijksoverheid.
  2. Antwoord: In de Rijksregeling Maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Zeewolde zijn door het ministerie van LNV bepalingen opgenomen hoe om te gaan met jacht en het doden van wild. Afschot mag zolang watervogels in het gebied niet worden verstoord. Over deze bepalingen heeft Staatsbosbeheer als uitvoeringsverantwoordelijke contact en afstemming gezocht met het ministerie. Het college van Gedeputeerde Staten twijfelt niet aan de zorgvuldigheid die daarmee is gezocht door Staatsbosbeheer.
    Daarnaast is in de winter 2018/2019 tijdens het afschot door Staatsbosbeheer gemonitord of er verstorende effecten waren op vogels. Toen is vastgesteld dat het afschot geen verstorende effecten heeft op vogels. Gelet daarop is de verwachting dat ook tijdens het afschot in deze winter geen verstoring van (water)vogels zal plaatsvinden.
    Staatsbosbeheer heeft in het kader van de vogelgriep besloten tijdens het afschot in de periode dat de regeling geldt, zekerheidshalve te monitoren wat het effect is op watervogels. Staatsbosbeheer geeft aan dat zodra blijkt dat er toch watervogels opvliegen en het gebied verlaten als gevolg van het populatiebeheer van de edelherten, het afschot tijdelijk wordt opgeschort. Daarmee zullen situaties (filmpjes) waar door de Partij van de Dieren naar verwezen wordt dan ook niet aan de orde zijn.
  3. Antwoord: Het college van Gedeputeerde Staten is het met u eens dat verdere verspreiding van de vogelgriep voorkomen moet worden. De minister van LNV heeft de Rijksregeling Maatregelen
    beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Zeewolde in werking laten treden om daarmee verspreiding van de vogelgriep te voorkomen. De NVWA ziet toe op de naleven van de
    inwerking getreden regeling Maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene
    vogelgriep.
  4. Antwoord: Het is aan de minister van LNV (het bevoegde gezag met betrekking tot vogelgriep)
    gepaste maatregelen te nemen om verspreiding van de vogelgriep te voorkomen. Er is geen
    wettelijke basis om als college van Gedeputeerde Staten aanvullende maatregelen te nemen.
  5. Antwoord: Het college van Gedeputeerde Staten is het eens met de constatering dat vogelgriep een vreselijke nare ziekte is. Het is aan de minister van LNV om via de regeling aan te geven op welke wijze omgegaan dient te worden met jacht en het doden van wild in de 10-km zone en de toezichthoudende instantie NVWA daar op toe te zien. Zolang Staatsbosbeheer hierbinnen opereert, zijn deze belangen niet strijdig.
  6. Antwoord: Zoals bij vraag drie en vier aangegeven heeft de minister van LNV (het bevoegde gezag met betrekking tot vogelgriep) gepaste en ingrijpende maatregelen genomen om verspreiding van de vogelgriep te voorkomen.
  7. Antwoord: Het is aan de minister om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan en de impact zo klein mogelijk te houden. Hiervoor zijn vergaande maatregelen afgekondigd. Het College van Gedeputeerde Staten heeft het volste vertrouwen dat de minister met de getroffen maatregelen op adequate wijze invulling geeft aan haar verantwoordelijkheid.
  8. Antwoord: Het college van Gedeputeerde Staten deelt uw suggestie niet. Het toezicht op naleving van de regelgeving ligt in het onderhavige geval niet bij het College van Gedeputeerde Staten. Het college ziet daarnaast dat Staatsbosbeheer zorgvuldig invulling geeft aan haar verantwoordelijkheden in deze.
  9. Antwoord: Gelet op de stappen die het ministerie van LNV heeft gezet om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan en gelet op feit dat Staatsbosbeheer nauwlettend in de gaten houdt of verstoring van watervogels in het gebied optreedt, ziet het college van Gedeputeerde Staten geen reden Staatsbosbeheer te vragen om het afschot van de edelherten in de Oostvaardersplassen op te schorten.
  10. Antwoord: Ja.

Interessant voor jou

Lelylijn niet in Nationaal Groeifonds

Lees verder

Laat Konikpaarden niet het slachtoffer zijn van falend beleid

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Doe mee Doneer