De kogel voor katten


4 juni 2012

De statenfractie van de Partij voor de Dieren in Flevoland heeft statenvragen ingediend met betrekking tot het doden van katten door jagers van faunabeheer. Jagers hebben in de afgelopen twee jaar meer dan 100 katten in Flevolandse natuurgebieden doodgeschoten. De katten zouden verwilderd en 'te gemeen' zijn om te vangen. Zie hier een misselijkmakend bericht op Omroep Flevoland.

Statenlid Melissa Bax: "Er worden wilde leeuwen en tijgers gevangen voor bijvoorbeeld circussen maar een kat van zo'n 5 kilo zou te gemeen zijn om te vangen? Er wordt hier gewoon voor de makkelijkste uitweg gekozen; afschieten. Ook huiskatten die ver van huis zijn kunnen de kogel krijgen. Het is onduidelijk hoeveel huiskatten er jaarlijks door schietzieke jagers worden doodgeschoten. In tegenstelling tot verwilderde katten zijn zwerfkatten herplaatsbaar maar veel van deze dieren krijgen op deze manier de doodstraf voor het feit dat ze weggelopen of gedumpt zijn".

De rechtbank in Middelburg heeft onlangs uitgesproken dat verwilderde katten alleen afgeschoten mogen worden wanneer er schade kan worden aangetoond. De statenfractie heeft bij het college gevraagd naar aantoonbare schade. De Partij voor de Dieren is van mening dat het doodschieten van katten per direct moet stoppen en er naar een dier- en eigenaarvriendelijke oplossingen gezocht moet worden om huiskatten maar ook zwerf- en verwilderde katten te beschermen tegen de kogels.

Gerelateerd nieuws

Statenvragen over jacht op vossen met kunstlicht

Lelystad 8 februari 2012 - De Partij voor de Dieren in Flevoland vraagt het college van Gedeputeerde Staten een ontheffing ...

Lees verder

Geen winning van schaliegas en steenkoolgas in Flevoland

Tijdens de Algemene Beschouwingen van Provinciale Staten van Flevoland op 14 november 2012 heeft Melissa Bax, Statenlid voo...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws