Stem­ver­klaring: waarom wij niet anders dan tegen de begroting 2022 konden stemmen


16 november 2021

Op de basisschool leerden we het al, van uitstel komt afstel. De begroting 2022 bevat geen daadkrachtige acties die onze provincie redden, maar bestaat uit lege woorden, pappen en nathouden, onderzoeken, pilotprojecten, gesprekstafels, de tijd nemen, ruimte zoeken, de balans tussen ecologie en economie, en de grootste dooddoener van allemaal: het moet vooral haalbaar en betaalbaar blijven.

Jaar na jaar hebben we het voorrecht om de begroting van onze provincie gezamenlijk vast te mogen stellen. Maar keer op keer komen wij hier gedesillusioneerd uit. Want: de begroting draait niet om een langetermijnvisie voor onze provincie. Er wordt niet verder gekeken dan het jaar lang is. Het is volledig gericht op de bevrediging van de directe behoeften. Hoe moeten we dan ooit onze provincie redden van de klimaatcrisis, die niet over één nacht ijs gaat en ook niet door een paar pilotprojectjes de deur van Flevoland overslaat en ergens anders aanklopt?

Ook dit jaar is de begroting weer gericht op schijnoplossingen en emissieloze vloeren, terwijl Moeder Aarde allang duidelijk is. Het roer moet om. Twee weken geleden was het nog in het nieuws: alle mooie woorden van onze leiders ten spijt, bereikten de broeikasgassen in 2020 een recordniveau, ondanks de pandemie. En wat te denken van het aanhoudende dierenleed en de mishandeling in slachthuizen, de stalbranden, vogelgriep, geruimde eenden en kippen, nertsenfokkers, megastallen, massale jacht in de Oostvaardersplassen… de wereld werd er ook dit jaar niet mooier op als je een dierlijke inwoner van Flevoland was.

Wij vroegen Gedeputeerde en Provinciale Staten: wees dapper. Neem grote, ambitieuze stappen. Word klimaatleider, in plaats van beleidsvolger. Word het beste jongetje van de klas, in plaats van het jongetje dat achterin propjes schiet met zijn hakken in het zand. Kom op voor je inwoners, arm en rijk, jong en oud, mens en dier, plant en boom. Het is tijd voor verandering.

Maar het mocht niet baten. Vrijwel al onze moties en amendementen om de begroting groener en diervriendelijker te maken, haalden het niet. Dus restte ons maar één optie: tegenstemmen.

Maak je geen zorgen. Wij blijven net zolang vechten voor verandering, tot die er is. Doen jullie mee?
#JoinTeamPlanet #PlanBvoorFlevoland

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stelt vragen over het afschot in de Oostvaardersplassen ondanks het landelijk verbod door vogelgriep

De Partij voor de Dieren Flevoland stelt vragen aan Gedeputeerde Staten over het geplande afschot van dieren in de Oostvaarde...

Lees verder

66 provinciale fracties willen groene besteding Europese landbouwgelden

"Help de boeren om uit de ratrace naar intensivering te stappen." Op initiatief van de Noord-Hollandse fracties van de Partij...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws