Inge­zonden brief aan De Stentor 5 maart 2007


4 maart 2007

Ingezonden brief aan De Stentor 5 maart 2007

Ik wil graag reageren op een opmerking van een van de geïnterviewde personen in het artikel "Politieke kermis staat dicht bij de kiezer" in de Stentor van 5 maart 2007. Het artikel gaat over de politieke markt in het provinciehuis van afgelopen zaterdag.
De geïnterviewde zegt dat vossen afgeschoten moeten worden, dat de dieren doordringen tot in de stad en bij haar twee kippenhokken leeg gehaald hebben. Het standpunt van de Partij voor de Dieren is dat schade door vossen diervriendelijk voorkomen c.q. bestreden moet worden. Vossen hebben in Nederland nog altijd het stigma van kippen- en schapendoder. Nog altijd kunnen jagers speciale vergunningen krijgen met deze argumenten. Ten onrechte. Een degelijke, ingegraven omheining voorkomt het incidenteel doden van kippen door vossen. Meestal zal een vos echter de bewoonde gebieden vermijden. Veel boeren hebben een onrealistisch beeld van het gedrag van de vos. Men meent dat vossen schapen kunnen opjagen en grijpen. De waarnemingen en ervaringen in het buitenland en tijdens een experiment met vossen en schapen in Noord-Kennemerland wijzen uit dat vossen op hun hoede zijn voor schapen. Vossen eten nageboortes, de melkachtige keutels van lammeren en dode (of hulpeloze) schapen en lammeren. Het probleem met vossen ontstaat duidelijk door het verwentelen van de schapen of op andere wijze in hulpeloze toestand raken van schapen (in de sloot bijvoorbeeld). Het verwentelen van schapen, dat is dat onze schapen niet meer kunnen opstaan als ze omvallen en dan sterven, lijkt een typisch Nederlands probleem, dat zich vooral voordoet met het brede vleesras Texelaar. In de buitenlandse literatuur wordt nergens gerept van volwassen schapen die levend door vossen worden aangevreten.

Op basis van het gedrag van schapen en vossen is er een aantal mogelijkheden om de problemen te verminderen of te voorkomen. Afschot van vossen helpt niet of nauwelijks. De beste optie zou zijn een ander schapenras te gaan houden, dat niet verwentelt en niet zo gauw verdrinkt. Aan zo’n ras wordt gewerkt. Andere opties zijn het toevoegen van een lama als bewaker aan de schaapskudde, het dichter bij elkaar houden van de kudde, en het verlagen van het verwentel-risico door al rond het aflammeren te scheren, door vaker te controleren en door het grasland zo vlak mogelijk te maken. Het in de sloot raken kan verminderd worden door een schrikdraadje langs de sloten te zetten. Boeren doen dit momenteel nauwelijks, terwijl ze jaarlijks toch 5% van hun schapen verliezen door verdrinking. Dat geeft aan dat het wellicht niet zo realistisch is om te verwachten dat boeren investeringen doen om het jaarlijkse verlies (als gevolg van vossen) te voorkomen van maximaal nog geen half procent van de schapen. In dat geval zal men er mee moeten leven.

De geïnterviewde zegt op een lokale partij te gaan stemmen. Misschien toch goed om daarbij te overwegen, dat je dan met je stem voor Provinciale Staten geen stem uitbrengt voor de Eerste Kamer. Je stem gaat daarvoor verloren.

Melissa Bax

Lijsttrekker Partij voor de Dieren Flevoland

Gerelateerd nieuws

Interview met lijstduwer Martin Gaus

Op 20 februari werd onze lijstduwer Martin Gaus geïnterviewd door Riet Wartenbergh in het programma Politiek Nu op Stad...

Lees verder

Allerlaatste peiling van Omroep Flevoland

Volgens de allerlaatste peiling van Omroep Flevoland gaan we 2% van de stemmen halen. Dat is bijna genoeg voor een zetel. Du...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws