CDA Flevoland: Varkens komen nooit meer buiten


31 januari 2015

 Volgens het Flevolandse CDA zijn we in Nederland het stadium voorbij dat varkens buiten kunnen worden ghouden. Dit verklaarde CDA woordvoerder Wobbe Bouma: "Dan kunnen we stoppen met de varkenshouderij en zal alles geïmporteerd worden uit het buitenland.” Bouma deed de omstreden uitspraak tijdens een debat met lijsttrekker Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren en Simon Miske van GroenLinks op de lokale omroep 527 die uitzendt in de Noordoostpolder.

Leonie Vestering is geschokt door de uitspraak van Bouma, 4e op de Flevolandse lijst van het CDA:

"Er zijn meer varkens in Nederland dan mensen, er worden 30 miljoen varkens in Nederland per jaar geboren, toch zien je maar zelden een varken buiten scharrelen. Het is mede dankzij het CDA, die jarenlang regeringspartij is geweest, dat deze dieren het daglicht niet zien." aldus Leonie Vestering.

In de jaren 50 werden er gemiddeld 7 varkens gehouden per boer, nu is dat volgens het CBS gestegen naar zo'n 3.000 varkens per houder. Het is daarom belangrijker dan ooit om de intensieve veehouderij een halt toe te roepen. Niet alleen vanwege het slechte dierenwelzijn, maar onder andere ook wegens de risico's voor volksgezondheid, verlies aan natuur door de productie van veevoer en ziekmakende resistente bacteriën. De Partij voor de Dieren wil dat de Provincie in Flevoland haar beleid richt op een afname van het aantal dieren. Ook moet er een uitbreidings- en een vestigingsstop komen voor de vee-industrie en moeten de dieren ten minste weidegang geboden worden.

Het CDA was het wel met de Partij voor de Dieren eens dat akkerbouw wereldwijd de toekomst heeft. "De veehouderijsector zal een probleem krijgen om het vol te houden. We zullen als wereldbevolking met minder vlees toe moeten" aldus Bouma.

Met GroenLinks Flevoland was er verschil van mening over mestvergisting. Hoewel GroenLinks tegenstander van intensieve veehouderij zegt te zijn, vinden ze mestvergisting wel acceptabel, omdat er mest is dat toch moet worden opgeruimd. Daar is de Partij voor de Dieren het niet mee eens. Mestvergisting helpt de intensieve veehouderij en melkveehouderij hun mestprobleem op te lossen. Daarmee worden ze dus geholpen aan uitbreidingsmogelijkheden. Daarnaast zijn mestvergisters een risico voor de volksgezondheid. Voor meer informatie over mestvergisting zie hier.

Om het debat op Omroep 527 terug te luisteren, klik hier en ga naar de uitzending van 31 januari 2015, 11:00 uur.

Gerelateerd nieuws

In Flevoland gaan we voor twee zetels

Bij een interview voor het programma Over Flevoland Gesproken op Omroep Flevoland heeft onze lijsttrekker Leonie Vestering ge...

Lees verder

Radio opname bij flyeren Almere

Vandaag wilde Radio1 opnames maken van onze flyeractie in Almere en zijn lijsttrekker en leden van de Werkgroep gaan flyeren ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws