Partij voor de Dieren vraagt besluit bestem­mingsplan data­center Zeewolde te laten vernie­tigen door de Kroon


22 maart 2022

De Partij voor de Dieren heeft, mede namens de fracties van JA21, 50PLUS, PVV en SP, het College van Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koning, gevraagd om het besluit tot vaststelling bestemmingplan datacenter Meta, te laten vernietigen of te schorsen door de Kroon. Fractievoorzitter Jesse Luijendijk: “Echt helemaal niemand zit meer op komst van dit datacenter te wachten, nu ook de inwoners van Zeewolde zich massaal tegen de komst hebben uitgesproken.”

Tegenstanders van het datacenter behaalden een absolute meerderheid bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag. In Zeewolde is hierdoor een nieuwe politieke en maatschappelijke situatie ontstaan. Jesse Luijendijk: “het zou van zeer onbehoorlijk bestuur getuigen om deze uitslag te negeren en dit zou het vertrouwen in de politiek nog meer schade toebrengen.”
Niet alleen in Zeewolde is het draagvlak voor het datacenter weggevallen, maar ook in de rest van Nederland is er veel protest. De komst van het datacenter is daarmee in strijd met het algemeen belang.

Daarnaast hadden Gedeputeerde Staten (GS) de Provinciale Staten (PS) vooraf over de anterieure overeenkomst (tussen de provincie, gemeente Zeewolde en Meta) moeten informeren en PS de gelegenheid moeten geven “Wensen en bedenkingen” in te brengen. Doordat dit niet gebeurd is, is ook het recht geschonden.

Dit zijn twee zwaarwegende aanleidingen om GS en de Commissaris van de Koning te vragen het besluit tot vaststelling bestemmingsplan Trekkersveld IV bij de Kroon voor te dragen voor vernietiging dan wel schorsing.”

Bekijk hier de vragen: Schorsen of vernietigen bestemmingsplan Trekkersveld IV Zeewolde

Bekijk hier de antwoorden van de Gedeputeerde Staten

Bekijk hier het interview met Fractievoorzitter Jesse Luijendijk

Artikel Omroep Flevoland

Artikel Stentor

Gerelateerd nieuws

Bied onderdak en hulp aan vluchtelingen Oekraïne

Vol afschuw hebben wij de afgelopen week gekeken naar de situatie in Oekraïne. We voelen ons machteloos. Daarom schreven wij,...

Lees verder

Fonds Oekraïne Noodhulp gesteund

Wij hebben de afgelopen weken vol afschuw gekeken naar de beelden en berichten die binnenkwamen vanuit Oekraïne. Door Putin's...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws