Partij voor de Dieren doet aangifte tegen staats­bos­beheer


Konik­paarden in de Oost­vaar­ders­plassen in extreme hitte zonder scha­duw­plaatsen

25 juli 2019

Tijdens de bloedhete zomer, waarin hitterecords worden gemeten, houdt Staatsbosbeheer Konikpaarden in een vangkraal zonder enige vorm van beschutting en schaduw. Fractievoorzitter en Statenlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren Flevoland vindt dit onacceptabel en heeft daarom aangifte ingediend bij de politie wegens het niet bieden van de nodige zorg en de benodigde bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Ook Karen Soeters deed vandaag namens dierenbeschermingsorganisatie House of Animals aangifte en stelde de overtreding vast.

De Konikpaarden die in de vangkraal worden gehouden zijn in afwachting van hun quarantaineperiode voordat ze vertrekken naar Wit Rusland. In dit afgesloten gebied hebben de dieren geen enkele vorm van beschutting. De Partij voor de Dieren vinden het belangrijk dat de dieren de keuzemogelijkheid hebben om te kiezen tussen het staan in de zon, danwel in de schaduw.

Leonie Vestering: “Dieren moeten te allen tijde de vrijheid hebben om te kunnen kiezen tussen schaduw of zon. Zeker tijdens deze bloedhete dagen waarop zelfs Nederlandse hitterecords worden gevestigd. Ik heb hier op aangedrongen maar Staatsbosbeheer en de Gedeputeerde Staten van Flevoland weigeren. Nu heb ik een werkbezoek aangevraagd om zelf te kunnen zien hoe het met de dieren gaat maar Staatsbosbeheer staat dit niet toe en belemmert daarmee mijn werk als lid van de Provinciale Staten.”

Vestering stelde eerder namens de Partij voor de Dieren schriftelijke vragen aan de Gedeputeerde Staten van de Provincie Flevoland, en verzocht Staatsbosbeheer om met eigen ogen tijdens een werkbezoek te mogen zien hoe het is gesteld met het welzijn van de dieren. Dit bezoek wordt door Staatsbosbeheer geweigerd.

Karen Soeters, House of Animals: "Hoe is het mogelijk dat zelfs bij deze extreme weersomstandigheden Staatsbosbeheer nog steeds de nodige zorg aan deze paarden onthoudt. Ik maak mij ernstig zorgen over deze dieren."

In het Besluit houders van dieren in artikel 1.6 lid 3 staat dat een dier, indien het niet in een gebouw wordt gehouden, bescherming wordt geboden tegen slechte weersomstandigheden en gezondheidsrisico’s. Naast het overtreden van dit artikel maakt Staatsbosbeheer zich schuldig aan de overtreding van artikel 2.2.8 van de Wet dieren, namelijk het onthouden van de nodige zorg aan dieren die onder hun hoede zijn. Dit is zelfs een misdrijf.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

‘Geitenstop’ provincie: goed nieuws!

Lelystad, 10 juli 2019 – Woensdag hebben Provinciale Staten van Flevoland een ‘geitenstop’ ingesteld voor de gehele provincie...

Lees verder

Partij voor de Dieren: Neem maatregelen tegen vervuilde lucht

Lelystad, 9 september 2019 – De Flevolandse Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld aan...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Nieuws